Startpagina Economie

Rabobank ziet Chinese varkensvleesproductie met 30% krimpen

De Chinese varkensstapel krimpt in 2019 tot het laagste niveau sinds 20 jaar, waardoor het land veel meer varkensvlees zal moeten importeren. Dat meldt de onderzoeksafdeling van Rabobank. In totaal worden tot 200 miljoen varkens gedood of geruimd vanwege Afrikaanse varkenspest, aldus de bank. Als China meer importeert, kan de Belgische varkensprijs omhoog.

Leestijd : 2 min

De Chinese varkensvleesproductie kan door de krimp van de varkensstapel met 25 tot 35% dalen. Bij een krimp van 30% komt de productie uit op 38 miljoen ton. De daling van de varkensvleesproductie is ongeveer equivalent aan de jaarproductie van de EU. Overigens is Rabobank somberder dan het Amerikaanse ministerie van landbouw, dat vooralsnog uitgaat van een productieterugval van circa 10%.

Sinds augustus vorig jaar zijn in China 124 uitbraken van Afrikaanse varkenspest gerapporteerd. De meeste Chinese provincies zijn nu besmet. De ziekte is geen gevaar voor de volksgezondheid maar doodt wel varkens en wilde everzwijnen. Omdat er geen vaccin tegen bestaat, en omdat de Chinese varkenshouderij deels bestaat uit kleine parttime ‘achtertuinbedrijfjes’, is het moeilijk de verspreiding te stoppen.

China is normaliter de grootste producent en consument van varkensvlees. China zelf kan haar productie niet snel herstellen, ondanks de grootschalige financiële steun die de overheid verleend en nieuw overheidsbeleid dat inzet op regionalisering van restricties. Omdat ook veel fokdieren besmet zijn. In de provincie Shandong, die groot is in de biggenproductie, is de productie teruggevallen met 41% in de zeven maanden tot februari.

China kan een deel van de weggevallen productie opvangen door meer kip, rundvlees, schapenvlees of vis te consumeren. Maar dit is onvoldoende om het tekort op te vangen. Import uit omliggende landen kan maar beperkt. In Cambodja is Afrikaanse varkenspest gevonden en Vietnam – net als China een grote varkensvleesproducent - kan volgens Rabobank tot 10% aan productieverliezen lijden door Afrikaanse varkenspest.

Rabobank-analist Justin Sherrard denkt dat China een groot gedeelte van het exportaanbod uit het Westen zal gaan opslurpen. Goed nieuws dus voor wie wacht op een hogere varkensprijs. China koopt niet direct Belgisch varkensvlees vanwege de vondst van Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg. Maar zelfs als het eerder de Duitsers, Denen en Nederlanders zijn, ontstaat op andere markten lucht voor de Belgen.

JCB

Lees ook in Economie

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

Economie De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.
Meer artikelen bekijken