Startpagina Economie

Fruittelers kijken uit naar ijsheiligen

De voorbije dagen kregen de fruitbloesems te kampen met nachtvorst, waardoor de fruittelers de nodige maatregelen moesten nemen. Het is nog niet duidelijk of de vorst invloed op de fruitproductie heeft gehad. "Het kan nog een maand vriezen tot de ijsheiligen, dus het is afwachten", zegt Jef Vercammen van het Proefcentrum Fruitteelt.

Leestijd : 1 min

De vrieskou bleek de voorbije dagen zeer variabel, ook qua temperaturen. Zo heeft het op bepaalde percelen praktisch niet gevroren, terwijl andere percelen voor een langere periode met lage temperaturen te maken kregen. Bovendien vroor het niet altijd op dezelfde percelen en verschilde het vaak van nacht tot nacht. "Er zal wel wat schade zijn, maar het hangt er ook vanaf hoe diep de vorst gegaan is. Peren worden bijvoorbeeld iets ruwer, maar dat doet niets af van de smaak", zegt Jef Vercammen van het Proefcentrum Fruitteelt.

"Bij appelen zien we eigenlijk geen schade, maar kan het wel resulteren in vorststrepen. Op andere plaatsen waar het tot min 4 of min 5 graden gegaan is, zal wel meer schade zijn." Op dit moment is het dus nog moeilijk in te schatten hoe groot de schade voor de oogst is. "We kunnen nog niet zeggen of het invloed heeft op de productie. Er is zeker een percentage fruit dat bevriest, maar dat komt niet noodzakelijk overeen met hetzelfde percentage aan oogst. Bij kersen kan bijvoorbeeld 80 procent bevriezen, maar kan er toch nog een normale oogst zijn", legt Vercammen uit.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken