Startpagina Actueel

Boerenbond meldt her en der vorstschade in fruitsector

Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is, maar ondanks de genomen preventiemaatregelen liepen de fruitbomen op een aantal percelen in het Hageland en Haspengouw de afgelopen nachten wel degelijk vorstschade op.

Leestijd : 1 min

“De schade is echter zeker niet van de grootte zoals in 2017”, aldus Annelies Coussé, consulent Fruitteelt bij Boerenbond voor de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg.

Coussé beaamt wat eerder Jef Vercammen van het Proefcentrum Fruitteelt verklaarde, dat de impact van koude met name heel wisselend was van perceel tot perceel en van nacht tot nacht. “Bij percelen die zich op hellingen bevinden en in de wind kwamen te staan, werd het de afgelopen nachten veel kouder dan elders. In het Hageland werd het dan ook kouder dan elders”, aldus Coussé. “De impact zal in vergelijking met 2017 kleiner zijn, niet alleen om dat het minder koud was maar ook omdat de vorst deze keer gevolgd wordt door enkele warme, zonnige dagen zodat de planten kunnen recupereren. In 2017 was het vervolgens slecht weer”, aldus Coussé.

Het zijn volgens de consulent vooral kersen en appels die schade ondervinden. “Voor de Conference-peren is na de vorst een behandeling mogelijk waardoor een aantal planten kunnen gered worden.”

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken