Startpagina Economie

Europese Rekenkamer: controle biologische sector functioneert

Binnen de EU wordt goed gecontroleerd of biologische productie wel echt biologisch is. Dat stelt de Europese Rekenkamer in een rapport. De organisatie voor landbouwers en coöperaties Copa-Cogeca juicht de conclusies toe, maar stelt vast dat er tegelijk nog wel zorgen zijn over de controle op geïmporteerde biologische producten. Het aantal importproducten neemt snel toe, en het toezicht schiet volgens Copa-Cogeca tekort.

Leestijd : 2 min

Voor Copa-Cogeca is het duidelijk: het handhaven van een robuust controlesysteem is van groot belang voor de snel groeiende en snel veranderende biologische sector in de EU. Het biologische areaal is in de afgelopen 10 jaar met 70% toegenomen. Winkels in de EU zetten in 2017 €34 miljard om met biologische producten.

De kracht van de biologische sector, ligt in een boodschap. De vraag of dit wordt waargemaakt, wordt beantwoord met een uitgebreid controlesysteem. Na een eerdere ‘audit’ in 2012 – waarin nog veel mankementen zijn vastgesteld – noemt de Europese Rekenkamer de controlemechanismen nu ‘duidelijk verbeterd’ en ‘effectief’.

Kees Van Zelderen, voorzitter van de Copa-Cogeca werkgroep over biologische landbouw: “de conclusies van het Europese Rekenkamer-rapport laten zien dat de biologische sector een gecontroleerde ontwikkeling in Europa doormaakt. Volgens ons kan de biologische sector alleen ontwikkelen als de geloofwaardigheid van dit type productie en het consumentenvertrouwen zijn verzekerd. Dat kan alleen bereikt worden met een effectief controle en certificeringssysteem.”

Hoewel een meerderheid van de biologische producten die in de EU worden geconsumeerd lokaal worden geproduceerd, een deel van de vraag wordt ingevuld met geïmporteerde goederen. In 2018 werd 3,3 miljoen ton aan biologisch voedsel geïmporteerd uit meer dan 100 derde landen. Het steeds grotere volume en aantal herkomstlanden maken het een grotere uitdaging om de controle te verzekeren.

Volgens Copa-Cogeca ligt hier naar de toekomst de meeste winst. Copa-Cogeca roept de Europese Commissie, de uitvoerende arm van de Europese politiek, op om het toezicht te vergroten. Daarbij moeten landen waarvan de EU heeft besloten dat hun controle- en certificeringssysteem van hetzelfde niveau zijn als hier, volgens hen niet worden ontzien.

JCB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken