Startpagina Veeteelt

Vlaanderen krijgt eigen controleteam voor slachthuizen

Vlaams minister Ben Weyts versterkt het dierenwelzijn in alle slachthuizen met een mobiel controleteam dat overal in Vlaanderen verrassingsinspecties zal uitvoeren. Weyts voorziet 3 miljoen euro per jaar om 25 voltijdse controleurs in te kunnen zetten.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor dierenwelzijn, greep de voorbije jaren verschillende keren kordaat in omdat wantoestanden aan het licht gekomen waren in Vlaamse slachthuizen. De slachthuizen van Tielt en Izegem werden bijvoorbeeld een tijdlang gesloten en mochten enkel opnieuw openen onder strenge voorwaarden. Weyts stippelde ook een aanpak uit om het dierenwelzijn in de slachthuizen stap voor stap te versterken. Zo werd er al werk gemaakt van een externe doorlichting van slachthuizen, meer cameratoezicht, meer opleidingen voor slachters en een versterkte positie van de zogenaamde animal welfare officer binnen elk bedrijf.

Maar er knelde nog een schoentje bij de controles op de slachtvloer. Tot nu toe gebeurt dit door dierenartsen die werken in opdracht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Zij focussen op de voedselveiligheid van het vlees. Ondanks een protocol tussen de Vlaamse Overheid en het FAVV blijft dierenwelzijn voor deze dierenartsen eerder een bijzaak die bovenop hun opdracht rond voedselveiligheid komt.

Minister Weyts investeert nu 3 miljoen euro per jaar in een nieuw team van controleurs die in de 70 Vlaamse slachthuizen inspecties zullen uitvoeren toegespitst op dierenwelzijn. Met die middelen kunnen 25 voltijdse equivalenten het jaar rond aan de slag. Weyts gaat praktijkdierenartsen rekruteren die slachthuizen zullen controleren in opdracht van Vlaanderen. De dierenartsen worden niet vast verbonden aan een bepaald slachthuis, maar kunnen als mobiele brigades overal langsgaan. Ze kunnen ook verrassingsinspecties uitvoeren en indien nodig ook ’s nachts ingezet worden.

De aanwervingsprocedures voor de nieuwe Vlaamse controleurs worden opgestart in de zomer om ten laatste begin 2020 te kunnen starten. “Vlaanderen neemt opnieuw het voortouw voor meer dierenwelzijn”, zegt Weyts. “Geen enkel controlesysteem zal ooit 100% waterdicht zijn, maar ik maak me sterk dat we de meest sluitende controle in Europa oprichten”.

Kabinet Vlaams minister Ben Weyts

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken