Startpagina

De buitenlandse stages boomen in VABI!

VABI stuurt dit schooljaar meer dan 70 leerlingen op buitenlandse stage naar Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken, Nederland, Frankrijk, Estland, Hongarije en Oostenrijk, voor een periode van 2 tot 4 weken. Hiermee gaan meer dan de helft van de laatstejaars kosteloos op Erasmus. Elke studierichting krijgt de kans. We laten de leerlingen van 3 verschillende studierichtingen zelf aan het woord …

Leestijd : 5 min

Lukas Sinnaeve (7TSO Melkvee, Keiem) getuigt vanuit Denemarken: “We volgen met 5 leerlingen van het 7e TSO Melkvee een 3 weken durende internationale cursus. De officiële naam van de cursus is: ‘The Management of High Yielding Dairy Cows’. De cursus gaat door in de landbouwschool van Grasten in het zuiden van Denemarken.”

“Het is de combinatie van theorie en praktijk die het zo interessant maakt. Het maakt het aangenamer, interactiever en het zorgt er bovendien ook voor dat, wat we leren, goed en lang zal blijven plakken. Door het maken van een samenvattende PowerPoints over ieder afzonderlijk thema dagen we ons zelf uit om nog verder te denken en verbanden te leggen.

We combineren economische en technische aspecten want daar draait het om als toekomstig melkveehouder.”

“Denemarken is het melkveeland van Europa bij uitstek, er valt hier zeer veel te leren op alle verschillende aspecten van de grote melkveewereld. Als boerenzonen zijn we het niet gewend om te reizen, voor ons is het ook een stukje de wereld ontdekken. Doordat we in een internationale groep zitten, zijn we ook genoodzaakt om constant in het Engels te communiceren, Engels wordt in de landbouwwereld ook steeds belangrijker. Het zal goed van pas komen als we in juni met 7TL naar Amerika afreizen.”

“In Denemarken zei een landbouwer met 1200 jerseys het volgende tegen ons: ‘Groot of klein, het maakt niet uit, je moet er mee bezig zijn.’ In het Engels weliswaar. De Deense mentaliteit past zeer goed bij de moderne landbouwsamenleving. Deense landbouwers stellen hun bedrijf open en vertellen zeer open over hun bedrijfsvoering. Zowel tegenover collega’s als consumenten. In Denemarken zien ze al meer in dan in België dat de consument betrekken bij de productie en de bedrijfsvoering een zeer belangrijk aspect is om als bedrijf toekomstbestendig en maatschappelijk aanvaard te worden en te blijven.”

“In Denemarken komt er over het algemeen veel respect van burgers tegenover mensen die in de landbouw werken. De Deense landbouw heeft een hele grote invloed op de algemene economie. Respect geven is respect krijgen en dat merken we daar op deze school ook heel sterk waar leerkrachten ‘s middags tussen de leerlingen zitten te eten.”

Tuinbouw

Joris Vuylsteke (7e tuinaanleg en groenvoorziening, Sint-Idesbalt): “Het land waar we naartoe gingen is Estland; dat voor de helft bedekt is met bos. We gingen specifiek voor de richting bosbouw. In de bosbouwschool van Luaa leerden we bomen op een correcte manier vellen en klimmen om boomsnoei toe te passen. Dat kan ik zeker meenemen in mijn verdere carrière in de tuinbouwsector. Daarnaast hebben we in de tuinbouwschool van Rapina ook een houten terras aangelegd en een demovijver gemaakt.

Het zal mij zeker bijblijven dat we heel veel geleerd hebben. We hebben ook heel veel plezier gemaakt en gelachen, zoals op de mooie kajaktocht waar we met een bepaalde groep verdwaald waren en uiteindelijk na 4,5 uren terug thuiskwamen. Zalige momenten!”

Arthur Pauwels (7e tuinaanleg en groenvoorziening, Marke): “Estland is het meest noordelijke land van de drie Baltische staten. Op een buitenlandse stage zie je de methoden in een ander land en deze kan je eventueel later toepassen in je eigen werk. De voornaamste activiteit in Estland is bosbouw.

Wat we leerden zal later zeker van pas komen als we bij klanten in hun tuin bomen moeten vellen. De vele tips die we kregen om houten terrassen en trappen in steen te maken, zullen me ook bijblijven. Een andere meerwaarde van de stage is dat je je vaardigheid van Engels te spreken ontwikkelt. Een verschillende cultuur en andere manier van leven zien is verrijkend. De vriendelijke mensen hier en de prachtige natuur zal ik niet vergeten.”

Biotechnische wetenschappen

“Hallo, ik ben Axelle Vanden Berghe, 18 lentes jong en geboren en getogen in Ardooie. Momenteel zit ik in mijn zesde en laatste jaar biotechnische wetenschappen. Momenteel ben ik in Almere, Nederland. Hier volg ik een cursus genaamd “Urban Agriculture”. In deze cursus wordt de vraag gesteld: ‘Hoe zal de landbouw eruit zien in de toekomst?’ Want, u weet het of niet, de overbevolking en voedselverspilling zijn actuele wereldproblemen die moeten aangepakt worden. We leren hier over andere soorten landbouw zoals hydrocultuur, aquacultuur, food forests, stadslandbouw... We verblijven in het Landall Waterparc. ‘s Avonds bekijken we een film, spelen gezelschapsspelletjes of praten we wat: gegarandeerd plezier!”

“Onze dagen bestaan uit een halve dag theorielessen en een halve dag bedrijfsbezoeken. Deze werk- en denkdagen worden afgewisseld met luchtige activiteiten zoals het bezoeken van tulpenvelden of een bezoek aan de hoofdstad Amsterdam. De bedrijfsbezoeken zijn meestal lokaal, Almere heeft veel te bieden wat landbouw betreft. De buitenlandse stage heeft een grotere invloed op mij dan ik had verwacht. Eerst en vooral heb ik een fantastische internationale groep waarmee er een immense klik is. De vier Oostenrijkers, de drie Noren en Gervaas en ik; we zijn vrienden alsof we elkaar al jaren kennen.”

“Mijn Engels is er verrassend goed op verbeterd, het spreken gaat vlotter en ik ben niet bang om me te uiten. De klik om een andere taal te spreken ging verrassend snel. Op een bepaald moment ging ik zelf sms’en naar Nederlandstalige vrienden in het Engels. Deze drieweekse Erasmus zal ik mijn leven lang met me meedragen. Niet alleen heb ik vrienden voor het leven gemaakt, ook heb ik heel wat bijgeleerd over Urban Agriculture, een onderwerp dat me sterker boeide dan ik had gedacht. Ik neem heel wat interessante zaken mee naar België.”

Leraars K. Nuytten en P. Vanhoutte

 

Meer info? Op vrijdagavond 26 april 2019 zijn alle kandidaten voor de 1e graad welkom op de infoavond, alsook kandidaten voor het 7e TSO melkvee of teelten. Vanaf deze avond starten ook de inschrijvingen (7TSO plaatsen beperkt!). Op Hemelvaart 30 mei 2019 is iedereen dan welkom op onze opendeurdag. Meer info op www.vabi.be en facebook.com/stagesvabi

Lees ook in

Meer artikelen bekijken