Startpagina

Future proof studenten agro- en biotechnologie HOGENT

Ben jij ook zo gefascineerd door het hele voedingsproces, door planten en dieren, door duurzame productiesystemen, door landbouwmechanisatie of door tuinen en de natuur? Kijk jij uit naar een boeiende carrière in een vakgebied dat er echt toe doet? Dan is de opleiding agro- en biotechnologie van HOGENT wellicht iets voor jou.

Leestijd : 3 min

Binnen deze opleiding kunnen vier afstudeerrichtingen gekozen worden: landbouw, groen- en plantmanagement (tuinbouw), voedingstechnologie en dierenzorg. Elk van deze afstudeerrichtingen stoomt studenten klaar om in te spelen op de noden van een snel evoluerende sector en maatschappij. Future proof skills zijn hierbij onontbeerlijk. Denken we maar aan globalisering, sociaal engagement, duurzaamheid, innovatie, een onderzoekende en ondernemende houding.... Het zijn aspecten die steeds een grotere rol spelen en via verschillende vakken worden geïntegreerd in het lessenpakket. Sterke banden met het werkveld zorgen ervoor dat werk en studie nauw op elkaar aansluiten.

Werkveld in verandering

De toekomstige landbouw wordt uitgedaagd door een werkveld in volle verandering: klimaatwijziging, tendensen in de maatschappij, nieuwe eisen van de consument, maar ook de landbouwsector zelf, allemaal wensen ze frisse antwoorden op deze talloze uitdagingen. Dit jaar bekijken de studenten landbouw deze ontwikkeling niet langer vanop de zijlijn, maar worden zij uitgedaagd om na te denken over de duurzame toekomstperspectieven voor de melkveehouderij in Vlaanderen: hoe zal deze in 2039 geëvolueerd zijn?

Via gastcolleges, bedrijfsbezoeken en brainstormsessies proberen de studenten antwoorden te vinden op deze prangende vraag. De studenten ontwerpen een rendabel én tegelijk duurzaam transitieplan, een plan dat maatschappelijk geaccepteerd wordt en rekening houdt met de internationaal concurrerende markt. Dit denk- en ontwerpproces vormt een springplank naar een duurzame toekomst, waar inspiratie en vernieuwende ideeën centraal staan.

Binnen het keuzevak ‘Small Business Project’ beheren studenten in groep een proefonderneming gedurende één jaar. Daan Dedrie en Simon Dias, studenten groenmanagement, zijn in februari van start gegaan met DAS Woodworks. Ze verwerken gerecycleerd hout (snoeihout, paletten, skateboards etc.) tot functionele gebruiksvoorwerpen, klein meubilair, woondecoratie en –accessoires. Daan en Simon combineren hun duurzame, ondernemende en creatieve skills om zich te onderscheiden in een markt die in beweging is.

Food design

De studenten voedingstechnologie doorlopen in het ‘project Food Design’ gedurende één jaar alle aspecten die belangrijk zijn bij de ontwikkeling van een nieuw voedingsproduct. Ze starten met een uitdagende receptuurontwikkeling, inspelend op de laatste nieuwe foodtrends. Er wordt geëxperimenteerd met ingrediënten en procesparameters. Per stap wordt er geproefd en sensorisch geëvalueerd totdat een optimale receptuur tot stand komt. Vervolgens wordt het product op pilootschaal geproduceerd en chemisch en microbiologisch geanalyseerd.

Als kers op de taart ontwikkelen de studenten een etiket dat beantwoordt aan alle wettelijke vereisten. In 2018 speelden de studenten in op de trend van de alternatieve granen, de valorisatie van nevenstromen en de toename van gezonde tussendoortjes op de markt. Ze ontwikkelden hun eigen granolabar. Wie weet vinden we de ‘Bietoerie reep’, de ‘Green granola bar’, de ‘Milky Bar’, de ‘Oergranny’ bar of de ‘Orange sensations’ bar binnenkort in de winkelrekken...!

Lectoren, onderzoekers en studenten groen- en plantmanagement nemen hun verantwoordelijkheid op om maatschappelijke problemen aan te pakken want vergroening vormt hét antwoord op de vele uitdagingen van de 21ste eeuw! Studenten werken gedurende een jaar aan projecten binnen een beroepsspecifieke context. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met externe partners (onderzoeksinstellingen, openbare besturen, bedrijven of verenigingen). In kleine teams werken studenten mee aan wetenschappelijk onderzoek over topics als functionele biodiversiteit, biologische snijbloementeelt, zorggroen en natuurherstel.

Groene ruimtes

Of ze stellen handige beheerplannen op voor onze groene ruimtes in steden en gemeenten. Praktisch werk zoals monitoring van insecten, inventarisaties van bomen en ander groen of de aanleg van tuinen rond zorginstellingen wordt gecombineerd met overleg met betrokken actoren en het digitaliseren en analyseren van verzamelde data. In samenwerking met onze externe partners wordt vervolgens gewerkt aan een artikel voor de groen- en tuinbouwsector of een groenbeheerplan.

HOGENT biedt een inspirerende, innovatieve en authentieke leeromgeving aan. Onze opleiding bied je de mogelijkheid om eigen keuzes te maken en je voor te bereiden op een duurzame toekomst. Afgestudeerden staan met hun praktijkervaring, hun toegepaste kennis over onderzoek en innovatie sterk op de arbeidsmarkt. Zo vormt HOGENT de professionals van de toekomst.

Hogeschool Gent

Lees ook in

Meer artikelen bekijken