Startpagina

Landbouwonderwijs in Sint-Niklaas sluit de leerladder

In Sint-Niklaas kan je al vele decennia landbouwonderwijs volgen in het middelbaar (BSO, TSO) en het hoger onderwijs (Bachelor). Vanaf het academiejaar 2019-2020 komt er een derde onderwijsniveau bij: dat van de graduaatsopleiding Productiebeheer Land- en Tuinbouw. Daarmee sluiten Odisee en de Broederschool Biotechnische en Sport de leerladder.

Leestijd : 3 min

Het afgelopen jaar is er in Vlaanderen een nieuw onderwijsniveau toegevoegd aan het Hoger Onderwijs: dat van de “Graduaatsopleidingen”. Ondanks de naam is dit echter niet het “Graduaat” zoals we dat vroeger kenden, maar wel een opleiding tussen het secundair onderwijs en de Bacheloropleidingen in. De overheid creëerde hiermee een extra trede in de onderwijsladder, ideaal voor wie de stap tussen middelbaar en hoger onderwijs te groot is, of voor wie de drie Bachelor-jaren te lang vindt.

In de land- en tuinbouwsector is de voorbije decennia door de groei van bedrijven meer nood gekomen aan bijkomende arbeid op de bedrijven. Dat is lang niet altijd het pure handwerk, maar steeds vaker zoekt de bedrijfsleider iemand die zeer zelfstandig een stuk van het bedrijf kan runnen. Denk daarbij aan iemand die een aparte bedrijfslocatie beheert, iemand die in een tuinbouwbedrijf verantwoordelijk is voor de klimatisatie, enz. Voor dit type profielen heeft men een opleiding mogelijk gemaakt op graduaatsniveau.

Handen ineengeslagen

In Sint-Niklaas sloegen de Odisee Hogeschool en de Broederschool Biotechnische en Sport de handen in elkaar om deze Graduaatsopleiding Productiebeheer Land- en Tuinbouw aan te bieden. Ingrid Van der Heyden, directeur Broederschool: “De nieuwe opleiding vult een duidelijk gat in het bestaande opleidingsaanbod in de land- en tuinbouw. We kunnen op die manier in Sint-Niklaas ook quasi de volledige onderwijsladder aanbieden: BSO, TSO, Graduaat, Bachelor én allerlei bijscholingen.”

De samenwerking met Odisee wordt hiermee verder uitgebouwd: behalve dat steeds vaker alumni van de Bacheloropleiding Agro- en Biotechnologie lesgeven in de Broederschool, brengen beide instellingen hun eigen expertise mee in de nieuwe opleiding.

Heel specifiek voor de graduaatsopleidingen is ook dat een belangrijk deel bestaat uit werkplekleren. Dit is gelijkaardig aan het ondertussen bekende duaal leren in het Secundair Onderwijs. Stef Aerts, opleidingshoofd Bachelor- en Graduaatsopleiding: “Het Graduaat duurt twee jaar. Daarvan brengt, bij Odisee, de student meer dan de helft door op een bedrijf via zogenaamd werkplekleren. We gaan daarmee heel wat verder dan het wettelijke minimum, maar we geloven rotsvast dat we op deze manier een zeer gerichte, én kwaliteitsvolle opleiding kunnen bieden.”

Dat dit echter heel wat meer moet zijn dan gewoon meewerken, is duidelijk. Aerts: “Bedrijven die meewerkten aan de ontwikkeling van de opleiding, benadrukten zeer sterk dat er een meerwaarde moet zijn voor bedrijf én student. Behalve mee-werken, moet de student vooral ook kunnen mee-leren. We zullen dus zorgen voor een goede match tussen student en bedrijf. En we zorgen voor een dichte begeleiding vanuit de opleiding.”

Wil je meer weten over de opleiding Agro- en biotechnologie of de Graduaatsopleiding Productiebeheer Land- en Tuinbouw in Sint-Niklaas, dan ben je zeker welkom op de infodagen (27/4, 22/6 en 7/9) of op www.odisee.be/agrobio. Over de opleidingen Secundair Onderwijs vind je alles op http://www.bio.broeders.be of tijdens de infodag van 27/4. Bedrijven die interesse hebben om een rol te spelen in het graduaat mogen Stef.Aerts@odisee.be contacteren.

Odisee en Broederschool

Biotechnische en Sport

Lees ook in

Meer artikelen bekijken