Startpagina Paarden

‘Paard op de baan? Kalm aan!’

De verkeersveiligheidscampagne ‘Paard op de baan? Kalm aan!’ krijgt een make-over. Deze campagne bestaat intussen acht jaar en opfrissing blijkt hoognodig.

Leestijd : 2 min

Op 4 juli 2011 werd onder leiding van voormalig minister-president Kris Peeters het startschot gegeven voor een nieuwe verkeersveiligheidscampagne genaamd ‘Paard op de baan? Kalm aan!’. De campagne werd niet alleen verspreid via de hippische en nationale media. Ondertussen zijn we acht jaar verder en is de campagne, die nog steeds gekend is onder vele ruiters, aan een make-over toe.

paarden op de baan

Onderzoek

Uit de cijfers van het VIAS-instituut (het Belgisch kenniscentrum voor verkeersveiligheid, mobiliteit en de maatschappelijke veiligheid) en een nog lopend onderzoek naar pijnpunten in de paardensector blijkt dat een opfrissing van de campagne hoognodig is. In 2017 noteerde de Federale Politie 39 letselongevallen met ruiters. Dit cijfer lijkt op het eerste zicht niet spectaculair hoog, maar volgens de Federale Politie wordt een ruiter die van zijn paard valt niet aanzien als verkeersongeval. Daarnaast spreekt men hier ook enkel van ongevallen met letsels.

PaardenPunt Vlaanderen lanceerde onlangs een enquête naar pijnpunten in de paardensector. Deze enquête loopt nog tot 30 april, maar met al 490 respondenten kunnen we hier al enkele conclusies trekken. Zo vindt 97% van de respondenten dat er meer moet gesensibiliseerd worden rond verkeersveiligheid voor ruiters en menners, daarnaast vindt ruim 85% dat weggebruikers, met inbegrip van ruiters en menners, niet voldoende op de hoogte zijn van de verkeersregels.

Tot slot merken we dat er op sociale media bijna dagelijks verhalen de ronde doen van bestuurders die geen rekening houden met paard en ruiter op de openbare weg.

Start wandelseizoen vraagt hernieuwde aandacht verkeersveiligheid

Met de start van de lente en het nieuwe wandelseizoen is het dus voor PaardenPunt Vlaanderen het ideale moment om nieuw leven te blazen in de verkeersveiligheidscampagne.

In september werd er, in samenwerking met HippoTV, een promotievideo gemaakt met Willy Naessens en zijn vrouw Marie-Jeanne. Samen met drukkerij Printhut zijn er fluohesjes ontworpen met de slogan ‘Paard op de baan? Kalm aan!’.

Ook nieuwe bumperstickers, posters en spandoeken werden ontworpen. In het begin van de zomer wordt een brochure gedrukt met de verkeersregels voor zowel bestuurders als voor ruiters.

Hou jezelf in toom

Daarnaast is het belangrijk ruiters te sensibiliseren over de do’s and dont’s zowel in de piste als op de rijbaan. Om het geheugen van de ruiters nog wat op te frissen, kreeg ook de campagne ‘Hou jezelf in toom’ een kleine opfrissing. Iedere manege en pensionstal zal tevens een poster met gedragswijzer ontvangen.

PaardenPunt Vlaanderen

Lees ook in Paarden

Internationale veulenprijskamp

Paarden Een week na de bijgevoegde hengstenkeuring van het Belgisch trekpaard, waren de trekpaardvrienden alweer te gast in Manège Heidebos in Oosteeklo, maar deze keer voor de veulenprijskamp.
Meer artikelen bekijken