Startpagina Economie

Meer dan 13.000 glyfosaat-klachten tegen Bayer in VS

Het aantal klachten tegen het Duitse concern Bayer, omwille van de mogelijke kankerrisico’s van onkruidverdelgers met glyfosaat, is verder gestegen. Tot 11 april waren er in de Verenigde Staten 13.400 zaken aangespannen, zo meldde Bayer donderdag bij de publicatie van zijn eerstekwartaalresultaten.

Leestijd : 1 min

Dat betekent dat er de voorbije maanden nog meer dan 2.000 procedures bijkwamen. Eind januari was er immers sprake van 11.200 zaken. De klachten draaien rond onkruidverdelgers met glyfosaat van het Amerikaanse bedrijf Monsanto - denk vooral aan de merknaam Roundup. Monsanto werd vorig jaar overgenomen door Bayer.

Monsanto werd al twee keer veroordeeld. Vorige herfst moest het 78,5 miljoen dollar betalen aan een voormalige tuinier, en eind maart 80,3 miljoen dollar aan een gepensioneerde in Californië.

Bayer is het niet eens met de beschuldigingen en verwijst naar talrijke wetenschappelijke studies. Het ging ook in beroep. Het Duitse concern zag de omzet in het eerste kwartaal met 40 procent toenemen tot iets meer dan 13 miljard euro. De nettowinst daalde wel met ruim een derde tot 1,24 miljard euro. De daling heeft te maken met herstructureringskosten - er verdwijnen wereldwijd 12.000 banen tegen eind 2021 - en met kosten voor de integratie van Monsanto.

DPA/AFP

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken