Startpagina Economie

Stadslandbouw heeft nood aan meer samenwerking en steun van lokale overheid (VUB)

Er moet dringend meer samenwerking komen tussen landbouwinitiatieven en er moet ook vanuit politieke hoek dringend meer initiatief genomen worden om stadslandbouw te ondersteunen. Dat stelt VUB-wetenschapster Alessandra Manganelli in haar doctoraatsonderzoek aan de VUB en KU Leuven.

Leestijd : 1 min

Op basis van onderzoek bij Brusselse stedelijke landbouwprojecten (Boeren Bruxsel Paysans, GASAP Community Supported Agriculture Network en Do Good Food) onderscheidt Alessandra Manganelli drie grote hindernissen: ten eerste krijgen landbouwinitiatieven af te rekenen met organisatorische obstakels zoals het dagdagelijkse runnen van het initiatief, ingewikkeldere besluitvormingsprocessen en praktische problemen die gelinkt zijn aan hogere productie zoals meer logistiek.

Ten tweede botsen deze projecten op grondstofproblemen zoals voldoende financiële middelen, mankracht en vruchtbare landbouwgrond. Ten derde staan ze ook voor institutionele uitdagingen die te maken hebben met het (politieke) beleid op zowel lokaal, regionaal als nationaal niveau. Naast Brusselse projecten, onderzocht de VUB-wetenschapster ook landbouwinitiatieven in Toronto. Ze stelt vast dat dankzij voldoende grondstofvoorziening en actie van belangrijke voedselbeleidsorganisaties, Toronto er in geslaagd is om de nodige omkadering te voorzien voor stedelijke landbouw. Op basis hiervan stelt Manganelli ook een reeks maatregelen voor die nodig zijn om Brusselse landbouwinitiatieven te ondersteunen.

Ze gelooft onder meer dat stedelijke landbouwprojecten in de eerste plaats meer moeten samenwerken om bijvoorbeeld het gebrek aan beschikbare grond en de versnippering ervan het hoofd te bieden. Daarnaast pleit ze voor meer politieke steun en meer omkadering voor lokale voedselproductie in het beleid en administaties.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken