Startpagina Paarden

Stoeterij van de Meerheuvel

Leestijd : 2 min

Shetlandstoeterij van de Meerheuvel uit Brecht van Gilbert en Maria Claaes-Van Immerseel begon meer dan 40 jaar geleden. Gilbert Claes: “Op een dag zochten mijn vrouw Maria en ik naar een Shetlander als gezelschapsdier en kochten we onze eerste Shetland Pony. Maar omdat dit maar triestig was voor deze pony besloten wij een tweede te kopen. Dat was meteen de start van een hobby die later passie is geworden.” Ondertussen hebben zij al 43 jaar ervaring met het fokken van Shetland Pony’s. Zij vinden het belangrijk dat alle pony’s beschikken over een stamboom en ingeschreven zijn in het Stamboek. Shetland Pony's kunnen tot 30 à 35 jaar oud worden.

Zij zijn niet veeleisend qua onderhoud, heel kindvriendelijk en aanhankelijk. Gilbert: “In de begin namen wij regelmatig deel aan wedstrijden en met goede resultaten. Verschillende pony’s werden Belgisch kampioen. We hadden trouwens de allereerste stermerrie. Na jaren heb ik deelgenomen aan een cursus om jurylid te worden met als gevolg dat ik besloot om niet langer deel te nemen aan prijskampen. De functie van jurylid gaat immers niet samen met deelname aan wedstrijden.” Sindsdien gaat de volledige aandacht uit naar de fokkerij. Momenteel beschikt Gilbert Claes over 3 Europees goedgekeurde hengsten waaronder de kleinste van België, schofthoogte 64 cm. “Onze stoeterij richt zich op het fokken van kleine Shetland Pony's van hoge kwaliteit (klein hoofdje). De kleur is voor ons van geen belang”, aldus Gilbert Claes.

Momenteel staan er in Brecht 20 pony’s onder de 75 cm, waarvan 17 merries en 3 hengsten.

Bernard Leenaerts

Lees ook in Paarden

Internationale veulenprijskamp

Paarden Een week na de bijgevoegde hengstenkeuring van het Belgisch trekpaard, waren de trekpaardvrienden alweer te gast in Manège Heidebos in Oosteeklo, maar deze keer voor de veulenprijskamp.
Meer artikelen bekijken