Startpagina Actueel

CSA-netwerk vzw krijgt subsidie ter ondersteuning van verdere groei

Het CSA-netwerk vzw krijgt 130.000 euro subsidie. Dat heeft landbouwminister Koen Van den Heuvel bekendgemaakt tijdens een persconferentie op het CSA- en biobedrijf Grondsmaak in Kontich. CSA staat voor Community Supported Agriculture, een landbouwvorm waarbij de gemeenschap en de landbouwer samen het bedrijf leiden.

Leestijd : 1 min

De landbouwer zorgt daarbij voor de teelten en de productie, de deelnemers dragen financieel bij, waardoor ze niet enkel de risico’s mee op zich nemen maar ook een evenredig deel van de oogst krijgen. Dit laatste kan via zelfoogst of via pakketten. In Vlaanderen zijn momenteel 43 boerderijen aangesloten bij het CSA-netwerk. Zie voor een voorbeeld een reportage bij Souliman Diraä.

Het CSA-netwerk is in 2011 opgericht om de CSA-landbouwers te ondersteunen en te informeren, maar ook om het brede publiek over het concept te informeren. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de website www.csa-netwerk.be. In totaal bewerken een 60-tal voltijdse boeren 107 hectare vruchtbaar land. Ze brengen vooral groenten voort, maar er zijn ook enkele bedrijven die werken met rundvee. De laatste jaren worden ook bloemen geteeld. Ongeveer 9600 gezinnen over gans Vlaanderen halen voedsel uit een CSA-boerderij. En het groeit nog steeds: in 2019 wil het CSA-netwerk de kaap van 50 aangesloten bedrijven en 10.000 deelnemers ronden.

Koen Van den Heuvel: “Tot nog toe draait hun werking volledig op vrijwilligers. Om de groei professioneel te kunnen ondersteunen, maak ik 130.000 euro vrij voor de aanwerving van een organisatorische en inhoudelijke medewerker. Zo ondersteunen we de verdere groei van CSA-landbouw in Vlaanderen.”

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken