Startpagina Economie

Uitzichtdoorinzicht.be helpt landbouwers aan meer tijd en geld

Elke bedrijfsleider moet belangrijke beslissingen nemen over zijn of haar bedrijfsvoering. Deze keuzes hebben gevolgen voor de arbeid en de financiën. Bovendien moeten ze passen in de visie van de landbouwer. Met financiële steun van het departement Landbouw en Visserij bundelde het Innovatiesteunpunt van Boerenbond informatie, begeleiding en ondersteunende tools in het project ‘Uitzicht door inzicht’.

Leestijd : 2 min

Op Agrico, het bedrijf van de familie Schelfhout in Bornem, stelde Ellen Vos van het Innovatiesteunpunt in het bijzijn van minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) en Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker, de resultaten van het project ‘Uitzicht door Inzicht’ voor. Dit project werd uitgevoerd met de steun van het Departement Landbouw en Visserij en reikt land- en tuinbouwers middelen en methodieken aan om een slagkrachtigere manager te worden op hun bedrijf.

Grote beslissingen, grote gevolgen

Als ondernemer in land- en tuinbouw kom je voor grote beslissingen te staan: een uitbreiding in productie of net een inkrimping zijn, het veranderen van teelt of dieren, een nieuwe investering in infrastructuur of areaal, het starten met eigen verwerking of een andere activiteit op het bedrijf, de overname van een ander bedrijf of de weg richting stopzetting...

“Die beslissingen hebben altijd gevolgen op financieel en op organisatorisch vlak. Ze kunnen een boost geven, of net het voortbestaan van het bedrijf hypotheceren”, waarschuwde voorzitter De Becker. De tools en vormingen verbonden aan het project moeten die gevolgen helpen inschatten. “Bedrijfseconomisch inzicht is een prioriteit voor Boerenbond”, stelde ze. “Die focus op het economische pakket biedt onze land- en tuinbouwers opportuniteiten.”

Tijd is geld

Ook minister van Landbouw Van den Heuvel toonde zich enthousiast. “Land- en tuinbouwers staan bloot aan heel wat externe factoren. Ze moeten goed voorbereid zijn, zodat ze niet bij de eerste storm ten onder gaan. Om verder te doen, moeten ze doordachte keuzes maken. Willen we een sterke en bloeiende landbouwsector, dan moeten we hen daarin bijstaan.” Hij verwees ook nog naar het Kratos-systeem dat hulp biedt bij het opstellen van een goed bedrijfsmanagementplan.

Projectleider Ellen Vos toont één van de brochures opgesteld tijdens het project.
Projectleider Ellen Vos toont één van de brochures opgesteld tijdens het project. - Foto: DC

Projectleider en consulent bij het Innovatiesteunpunt Ellen Vos legt uit wat het project inhield. Naast persoonlijke begeleiding van land- en tuinbouwers en infoavonden rond ondernemerschap resulteerde het project in twee brochures: ‘Kompas voor Sleutelmomenten’, over doordachte keuzes maken, en ‘Boer zkt Tijd’, dat draait rond de vraag: Hoe krijg ik mijn werk gedaan? Daar was veel vraag naar op infoavonden. “Ik ben nog nooit op een landbouwbedrijf geweest waar de mensen zeiden dat ze tijd teveel hadden”, verklaarde Vos. Verder bracht het project twee tools rond financieel management voort. Alles is te bekijken op de website www.uitzichtdoorinzicht.be.

De getuigenissen van gastbedrijf Agrico, dat in 2008 de ingrijpende beslissing nam om te schakelen naar bio, en gangbare melkveehoudster Tineke De Schutter, die in begeleiding ging om het vele werk op haar bedrijf efficiënter aan te pakken en tijd te winnen, leest u onderaan.

Dorien Colman

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken