We zijn het waard!

SB20190415_Femme-NL_klein

Tegelijk blijven ze vrouw, op en top. Ze krijgen kinderen, zorgen via een waterdichte planning en de nodige uitbesteding dat het huishouden blijft draaien en slagen er op één of andere manier in om er nog goed te blijven uitzien ook. Bovendien engageren ze zich onvermoeibaar buiten hun job of bedrijf, bij vakverenigingen, in het oudercomité, in bestuursraden, in de plaatselijke fanfare… Hun leven draait om anderen, en zelden om henzelf.

Hinder ondervinden ze niet van hun gender. In hun (bedrijfs)leiderschap schemeren soms typisch vrouwelijk waarden door. Loes (melkveehoudster) maakt dessertjes die het bedrijfsinkomen opkrikken en zekerder maken. Bij Ellen (legkippenhoudster) zijn de kippen rustiger dan elders, krijgt de jonge moeder vaak te horen. Patricia (secretaris-generaal bij het Departement Landbouw en Visserij) zet sterk in op transparante communicatie en een doorgedreven overlegcultuur. “Maar of dat nu is omdat ik een vrouw ben?”, klonk het steevast.

Vaak willen de dames zichzelf net niet associëren met een typisch vrouwelijke eigenschap. Ze kijken vooral op naar zogezegd mannelijke eigenschappen. Ellen bewondert het technisch vernuft van haar moeder, die trots vraagt: “Welke vrouw kan zeggen dat ze een motor kan vervangen?” Patricia bewondert een ander vrouwelijk departementshoofd, omdat zij de aandacht niet schuwt en zégt waar ze voor staat. Loes is apetrots dat haar vader erkent dat ze harder moet werken dan hij.

Een vrouw die niet voor een man moet onderdoen, is fantastisch. Iedere vrouw wil zo zijn. Jammer genoeg bevestigt dit dat we – vrouwen én mannen - vrouwen nog steeds minder waarderen dan mannen. Hoe komt dat toch? Vrouwen, en dan zeker vrouwen in de landbouw, nemen zoveel uiterst belangrijke taken op. Gelukkig wordt de maatschappij zich daar meer en meer van bewust, en dat is niet in het minst door de inspanningen en prestaties van topvrouwen meer in de spotlights te zetten.

Dorien Colman

Oorsprong van het Venus-symbool

We gebruiken vaak het teken dat is gevormd door een kruis met daarboven een cirkel om het geslacht of het vrouwelijke geslacht aan te duiden. Oorspronkelijk werd dit symbool geassocieerd met de Romeinse godin van liefde en schoonheid: Venus. Het teken zou meer in het bijzonder de spiegel met kruisvormige voet voorstellen die Zeus haar als huwelijksgeschenk aanbood. De spiegel zou "de genade, de aantrekkingskracht, de innemende glimlach, de lieve woorden, de meest overtuigende zucht, de expressieve stilte en de welsprekendheid van de ogen" bevatten.

Dit symbool vertegenwoordigt ook de planeet Venus en keert vaak terug in andere culturen met in de algemene connotatie van vrouwelijkheid, vruchtbaarheid of leven. Er is bijvoorbeeld het Egyptische kruis Ânkh, wat leven betekent; het teken van Tanit, de Fenicische godin die verantwoordelijk werd gehouden voor het garanderen van vruchtbaarheid, geboorte en groei; of het astronomische symbool van Pallas, asteroïde van het zonnestelsel.

Tien Tips voor Topvrouwen

Wil je weten wat de redactie van Landbouwleven opstak van de gesprekken met alle topvrouwen in de landbouw uit het RULA-magazine? Denk je soms aan hoe je leven eruit zou zien zonder de dagdagelijkse belemmeringen? Neem even tijd voor jezelf en ga na in hoeverre jij al deze tien tips toepast.

1. Neem het heft in eigen handen

Doe je dat niet, dan word je geleefd. Jij hebt de controle over je leven, niet je eindeloze to-dolijst of je angst. Het komt erop neer om bewust keuzes te maken, binnen de mogelijkheden die je hebt.

2. Weet wat je energie geeft

Hard werken, daar ben je als landbouwvrouw niet vies van. Maar sommige taakjes vreten energie en maken je moedeloos, terwijl andere je net bakken energie geven en een goed gevoel bezorgen. Je er goed van bewust zijn welke dat zijn, helpt je om bewust keuzes te maken.

3. Ken je sterke punten

Iedereen is anders. Wat je man in geen jaren af zou krijgen, fiks jij in een handomdraai. Of waar jij al dagen mee sukkelt, is een peulschil voor je beste vriendin. We hebben allemaal andere talenten, maar we hebben er, allemaal. Focus je op wat je goed kan, en weet wat je waard bent.

4. Hou je ogen open voor kansen die passeren

Promoties, zoals op het departement, bestaan niet echt op een landbouwbedrijf. Toch kan je bedacht zijn op kansen. Zoekt het rusthuis in de buurt naar verse melk? Zuchten de moeders op school om een originele locatie voor communieprentjes? Ken je iemand die zelf kop bereiden weer hip wil maken?

5. Ga na of je iets echt wil

Je kan niet alles hebben, maar misschien kan je een paar keer in je leven wel hebben wat je écht wil. Kies die paar keer zorgvuldig uit en ga niet hemel en aarde bewegen voor iets wat je maar matig interesseert.

6. Bereid je voor om het te krijgen

Wil je het écht, dan krijg je het helaas niet zomaar in je schoot geworpen. Zet je sterke kanten maximaal in om je kansen te vergroten. Een grondige voorbereiding is het halve werk.

7. Spring!

Laat je niet tegenhouden door gedachten als ‘ik kan dat niet’ of ‘ik krijg dat niet georganiseerd’. Je weet nu wat je wil, je kent je sterke kanten en je bereidt je voor. Nu moet je er enkel nog in geloven.

8. Werk samen

Natuurlijk kan je niet alles alleen. Hulp zoeken doe je niet zo makkelijk. Maar wat je nodig hebt, zijn medestanders en partners, geen aalmoezen of toegevingen. Samen sta je sterker en kom je verder.

9. Falen mag

Niemand ziet graag een project mislukken. Wie niets doet, doet niets verkeerd. Toch overschatten we vaak de impact van falen. Is het echt zo’n ramp als het bij één portie kop of één foto-shoot voor communieprentjes blijft? Kleine stapjes nemen en regelmatig evalueren zorgen ervoor dat je niet te hard valt als je eens struikelt.

10. Durf op de voorgrond treden

Doe je al je eigen ding? Heeft jouw initiatief je bedrijf of zelfs je buurt een nieuw élan gegeven? Of ben je mondig en heel betrokken bij je sector? Doe mee aan wedstrijden om je bedrijf of jezelf in de kijker te zetten. Niet alleen ‘Vrouwelijk talent op het platteland’ of ‘De Schoonste Boerin’ bieden een podium, maar ook initiatieven als ‘Newbie’, ‘Schoon Boeren’ en ‘Korte Ketenkoppen’. Je kan zelfs naar de Vlaamse televisie toestappen, zoals varkenshouder Bart Vergote deed bij duidingsprogramma Cathérine op VTM ruim een jaar geleden.

Dorien Colman

De vrouw in cijfers…

7,66 miljard mensen op aarde;

- Waarvan iets meer mannen dan vrouwen; tegenover 102 mannen staan 100 vrouwen

- In 2015 kregen vrouwen gemiddeld 2,5 kind, met een sterke ongelijkheid tussen landen (Taiwan: 1,1, Niger: 7,6);

- Voor meer dan de helft van de mensheid is het gemiddelde vruchtbaarheidscijfer niettemin 2,1 kinderen per vrouw;

- In België (volgens het instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, in 2012):

o Het aantal huismannen is meer dan verdubbeld in 25 jaar;

o Het aantal huisvrouwen is afgenomen met 61%;

o Huismannen vormen echter nog steeds een minderheid: er staan 32 huisvrouwen tegenover elke huisman;

o Hoge scholen en universiteiten tellen voor 54,8% vrouwelijke studenten;

o De arbeidsparticipatie van vrouwen van 25 tot 54 jaar ging van 54,6% in 1990 omhoog tot 74,4% in 2010.

o Onder vrouwelijke werknemers werkt 44,3% in deeltijd, vergeleken met 9,3% bij mannen.

Meest recent

Meest recent