Startpagina Bedrijfsnieuws

Bij Hardi: Nieuwe Navigator ‘i’ met veel automatische systemen

De Deense firma Hardi, gespecialiseerd in spuittoestellen, heeft onlangs haar gamma uitgebreid. De Mega kreeg nu een M-versie, en de Navigator in ‘i’-versie, waarin meer automatische systemen werden opgenomen, zijn verschijning deed in de catalogus.

Leestijd : 3 min

De Deense constructeur Hardi behoort sedert 2007, net als de Franse firma’s Tecnoma en Berthoud en het Nederlandse Agrifac, tot de Franse groep Exel Industries. De firma werd opgericht in 1957.

Sedertdien kende de firma een sterke ontwikkeling, o.m. door verschillende aankopen. Naast haar eigen merknaam, beschikt Hardi ook over de merken Evrard en Matrot (landbouwspuitmachines), Ilemo (spuittoestellen voor boomgaarden en wijngaarden) en Pommier (constructie van spuitbomen in aluminium). Hardi is, in zijn verschillende kleuren aanwezig op meer dan 100 markten, waarvan de grootste Australië is.

De constructeur beschikt over acht productiesites, verspreid over de hele wereld. Ze werden recent allemaal gemoderniseerd. Ook de productie van pompen en spuitdoppen is internationaal verspreid. Het was trouwens tijdens een bezoek aan de fabriek in Norre Alslev in het zuiden van Denemarken, dat wij konden kennismaken met de verschillende nieuwigheden inzake getrokken en gedragen spuitmachines van de firma.

Mega M, voor tractoren van de middenklasse

De M-versie van de gedragen spuitmachine Mega werd ontworpen voor de bedrijven die beschikken over tractoren met gemiddeld vermogen of die kleinere of hellende percelen moeten bewerken. Ze is beschikbaar met vier tankinhouden: 1.200 liter, 1.500 liter, 1.800 liter en 2.200 liter.

Alle Mega spuittoestellen zijn uitgerust met het elektronisch platform Hardi SmartCom dat de Isobus verbinding tussen de tractor en de spuitmachine vergemakkelijkt. In de cabine wordt alles geregeld via de Isobus terminal. Een joystick voor de voornaamste spuitfuncties, alsook een bijkomende kast (SetBox genaamd) voor de overige spuitfuncties, zijn eveneens geïnstalleerd. Het systeem SmartCom laat bovendien een modulering van de spuitwerkzaamheden binnen het perceel toe.

Deze versie M beschikt over een nieuwe werkzone aan zijn linkerkant. Daarin zijn al de voornaamste functies opgenomen die nodig zijn voor een goede werking van het spuittoestel tijdens het vullen of het reinigen. De TurboFiller werd ontworpen om het toevoegen van de fytoproducten te versnellen. Daarnaast is ook een schoonwatertank van 170 liter voorzien op het spuittoestel.

De Mega is standaard uitgerust met een aanzuigfilter EasyClean en een zelfreinigend filter CycloneFilter. Die filters waren ook al ook aanwezig op de getrokken modellen van Hardi en laten toe om de mengcapaciteit en de spuitcapaciteit van de getrokken Mega te verhogen. Ook het regelsysteem DF4 maakt deel uit van de standaarduitrusting.

Wat de spuitboom betreft, laat de geveerde mast een regeling toe over een bereik van 1,60 meter. De stalen spuitbomen, die verticaal dicht geplooid worden, hebben werkbreedtes tussen 15 en 28 meter. Een antizwiepsysteem is in de spuitboom opgenomen om de ongewenste bewegingen van de spuitboom te beperken.

De Navigator in intelligente ‘i’-versie

Het getrokken model Navigator is nu beschikbaar in een ‘i’-versie. Het is een spuittoestel van het topgamma met tal van aanpassingen. Vooreerst beschikt het, net zoals de hiervoor beschreven Mega M, over het elektronisch platform SmartCom. Naast de modulering van de dosis per sectie, beschikt deze spuitmachine eveneens over het systeem AutoNozzleControl, dat het spuiten spuitdop per spuitdop controleert. Volgens de constructeur is het, met spuitsecties van minder dan 50 cm (hetzij de afstand tussen twee spuitdoppen), mogelijk om de toegepaste hoeveelheid spuitvloeistof met 10 % te verlagen.

Andere automatische systemen zijn eveneens aanwezig om het gebruik van het spuittoestel gemakkelijker en preciezer te maken. Zo is de Navigator ‘i’ eveneens uitgerust met een AutoSelect systeem dat aan de bestuurder toelaat om gemakkelijk van de ene naar de andere spuitdop over te schakelen of om de twee doppen tegelijk te gebruiken (de ene aan de rand van het veld en de andere op het veld bv.) indien het spuitdebiet dat vereist. Het doel is om de spuitdop te gebruiken die het best is aangepast aan de omstandigheden en dit zonder tijdverlies. Bovendien laat een automatische regeling eveneens toe om te beantwoorden aan een vooraf ingestelde spuitdruk of aan een vooraf door de bestuurder bepaalde rijsnelheid.

Onder de uitrustingen vindt men eveneens een automatisch beheer van het spoelen en reinigen van het spuittoestel, AutoWash genaamd. Ten slotte is de spuitmachines ook nog uitgerust met de functies AutoFill (automatische stop bij het vullen) en AutoAgitation (automatische regeling van de intensiteit van het roeren in functie van het volume en dat zonder schuimvorming).

Vermelden we tot slot nog dat de Navigator ‘i’ kan uitgerust worden met vier verschillende tankinhouden (3.000, 4.000, 5.000 en 6.000 liter) en met spuitbomen van 18 tot 39 meter.

Naar J.V.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken