Startpagina Actueel

Europese ombudsvrouw neemt het op voor de bijen

De Europese Commissie moet de documenten met de standpunten van de lidstaten over de strengere regels voor pesticiden vrijgeven. Dat zegt de Europese ombudsvrouw Emily O'Reilly in een aanbeveling. Het Europees voedselagentschap EFSA stelde in 2013 al een strengere pesticidenrichtlijn op om massale bijensterfte tegen te gaan, maar de lidstaten hebben de regels nog altijd niet goedgekeurd omdat er geen meerderheid voor is.

Leestijd : 2 min

Het bijenbestand gaat er al jaren op achteruit in Europa, en dat baart zorgen omdat de insecten onmisbaar zijn voor de biodiversiteit. Pesticiden zijn een belangrijke oorzaak van de bijensterfte. De Europese Voedselautoriteit EFSA stelde daarom in 2013 al een richtlijn op. Die 'Guidance on risk assesment on bees', of 'Bee guidance document' beschrijft hoe bestrijdingsmiddelen getest moeten worden op hun veiligheid voor insecten. Op basis daarvan wordt dan beslist of de pesticiden al dan niet worden toegelaten op de Europese markt.

Op basis van die richtlijn besliste de Europese Commissie om het gebruik van drie zogenaamde 'neonicotinoïden' te verbieden in open lucht. Maar de richtlijn uit 2013 is nog altijd niet goedgekeurd door de Europese lidstaten, omdat ze geen meerderheid vinden. De methode uit de richtlijn wordt dus nog altijd niet systematisch toegepast. Welke lidstaten precies tegenstribbelen, is niet duidelijk. De Europese Commissie wil de documenten waarin die posities staan niet vrijgeven, omdat dat het "lopende besluitvormingsproces in gevaar zou brengen". Maar de Europese ombudsvrouw Emily O'Reilly is het daar niet mee eens.

"Sommige lidstaten blokkeren de implementatie van de richtlijnen. Dat is volledig hun eigen beslissing, maar wanneer ze die maken hebben Europese burgers het recht om te weten welke positie hun eigen overheid heeft ingenomen, zoals dat ook op nationaal niveau geldt", zegt ze dinsdag in een aanbeveling. Bovendien is biodiversiteit "een zeer belangrijk onderwerp". De weigering van de Commissie om de nationale standpunten vrij te geven komt neer op "wanbestuur", meent O'Reilly, en dus raadt ze de Commissie aan de documenten alsnog te publiceren.

Het dagelijks bestuur van de Unie krijgt nog tot 10 augustus om daarop te antwoorden. De Europese Commissie legde begin dit jaar nog een serieus afgezwakte versie van de bijenrichtlijn op tafel, in de hoop dat die het wel zou halen bij de lidstaten. Een honderdtal Europarlementsleden schreef de Commissie al aan met de dringende vraag toch de strengere richtlijn te steunen, voorlopig zonder resultaat.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken