Startpagina Actueel

Opnieuw wijnproductie op de heuvelflank van het Kasteel van Gaasbeek

Het Agentschap Natuur en Bos sloot een samenwerkingsovereenkomst met Wijndomein Dappersveld-Woestijn om op een heuvelflank van het Kasteel van Gaasbeek opnieuw wijn te produceren. Hiermee wordt een eeuwenoude traditie op deze locatie opnieuw leven ingeblazen. De eerste natuurlijk gemaakte en mousserende wijnen kunnen ten vroegste in 2021 worden gedronken.

Leestijd : 1 min

De planten van de wijngaard op deze locatie werden al enkele jaren niet meer onderhouden en de aangelegde terrassen zijn in slechte staat. De wijngaard had immers vooral een sierfunctie en werd niet meer onderhouden met het oog op een goede en duurzame wijnproductie.

De planten van de wijngaard aan het kasteel van Gaasbeek werden al enkele jaren niet meer onderhouden en de aangelegde terrassen zijn in slechte staat.
De planten van de wijngaard aan het kasteel van Gaasbeek werden al enkele jaren niet meer onderhouden en de aangelegde terrassen zijn in slechte staat. - Foto: Agentschap Natuur & Bos

Dat laatste zal gebeuren door Wijndomein Dappersveld-Woestijn, dat in 2013 van start ging en momenteel wijngaarden uitbaat in Elingen en Gooik. Net als deze wijngaarden zal ook die van Gaasbeek beheerd worden zonder herbiciden, pesticiden of insecticiden en op die manier een gezonde en ecologische biotoop creëren voor insecten, dieren en planten. Natuur en Bos wil hiermee de ecologische belevingswaarde van het Kasteel van Gaasbeek en zijn omgeving optrekken. “Natuur kan en moet je beleven met al je zintuigen", zegt Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van Natuur en Bos. “Je kan natuur zien, horen, ruiken, voelen maar ook proeven. Pluktuinen zijn daar een mooi, gekend voorbeeld van. Maar er zijn ook kruidentuinen en nu dus ook deze wijngaard met binnen een paar jaar lekkere wijn. Het heeft tot gevolg dat het belevingsaanbod groter wordt en meer mensen van de natuur kunnen genieten.”

Belga

Lees ook in Actueel

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken