Startpagina Veeteelt

Miljoen handtekeningen van Europeanen tegen dieren in kooien

Een miljoen Europeanen willen dat het opsluiten door veehouders van dieren in kooien op de Europese agenda komt. Een zogenoemd burgerinitiatief heeft inmiddels de vereiste 1 miljoen handtekeningen uit verschillende lidstaten gekregen. Dat meldt onder anderen Geert Laugs, mede-organisator en directeur Nederland van Compassion in World Farming (CiWF).

Leestijd : 1 min

De actie "Stop de kooien" kreeg alleen al uit Nederland 120.000 handtekeningen, zo wordt gemeld. Hoewel er nu genoeg steunbetuigingen zijn om naar de Europese Commissie te stappen voor een reactie, gaat het inzamelen nog even door in de hoop op een nog grotere impact.

"De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt; andere, zoals moedervarkens en kalveren, liggen op harde betonnen vloeren. De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen", aldus de initiatiefnemers.

Belga

Lees ook in Veeteelt

België herwint internationaal zijn ziektevrije status inzake vogelgriep

Pluimvee De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH) heeft de Belgische zelfverklaring van de ziektevrije status voor hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) bij pluimvee goedgekeurd. Door het herstel van de ziektevrije status kunnen handelsembargo’s door andere landen worden opgeheven en kan onze export van pluimvee en pluimveeproducten worden hersteld.
Meer artikelen bekijken