Startpagina Actueel

Op 50 jaar tijd geen grote veranderingen in de verzilting van het grondwater

De verziltingsgraad van het grondwater is op een periode van 50 jaar amper gewijzigd. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in het kader van het Europese Topsoil-project, dat tot stand gekomen is om de Noordzeeregio beter te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Onze polders hebben van nature zout water in de bodem. Door het insijpelen van regenwater zijn er ook zoetwaterlenzen ontstaan. Deze zoetwaterbellen bestaan uit zoet grondwater dat op zout grondwater drijft. De zoetwaterlenzen zijn schaars. De verdeling tussen zoet en zout water werd in de jaren 60 en 70 al eens in kaart gebracht.

Vijftig jaar later is de verziltingsgraad opnieuw in kaart gebracht dankzij gespecialiseerde technologie. Er is geen indicatie van grote veranderingen in de verzilting van...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

De horizon van de boeren ligt verder dan 9 juni

Verkiezingen Het is een understatement te zeggen dat de verkiezingskoorts stijgt. Welke partijen nemen het nu écht op voor de landbouwsector wilde Boerenbond weten. Een debat met 7 politieke kopstukken op 16 mei in het Brusselse Theater Vaudeville moest dit duidelijk(er) maken. En wat blijkt… in de aanloop van de verkiezingen zetten álle politieke partijen onze voedselproductie wat hoger op het belangenlijstje.
Meer artikelen bekijken