Startpagina Actueel

Mondiale landbouwprijzen stijgen bijna allemaal

De FAO-voedselprijsindex is in mei voor de vijfde maand op rij gestegen, en staat met 172,4 punten nu 1,2% hoger dan in april, maar nog wel 1,9% lager dan in de corresponderende maand in 2018. Waar prijzen voor suiker en plantaardige olie zijn gedaald, zijn de overige agrarische grondstoffen in prijs gestegen. De zuivelprijs steeg met 5,2%.

Leestijd : 2 min

De FAO-voedselprijsindex is in mei voor de vijfde maand op rij gestegen, en staat met 172,4 punten nu 1,2% hoger dan in april, maar nog wel 1,9% lager dan in de corresponderende maand in 2018. Waar prijzen voor suiker en plantaardige olie zijn gedaald, zijn de overige agrarische grondstoffen in prijs gestegen. De zuivelprijs steeg 5,2%.

FAO Voedselprijs
Bron: FAO

De graanprijs kwam 1,4% hoger uit dan in april. Daarmee ligt de graanprijs 1,4% hoger dan een jaar eerder. Maar de prijs ligt nog wel 6% lager dan een jaar eerder. De beperkte maand-op-maand-toename werd volledig aangedreven door een plotselinge prijsstijging van mais. De oorzaak hiervan ligt in steeds minder positieve oogstvooruitzichten in de VS. De situatie staat in schril contrast met die op de tarwemarkt. Tarweprijzen zijn over het algemeen gedaald vanwege positieve oogstverwachtingen en grote hoeveelheden die voor export beschikbaar zijn.

De prijsindex voor plantaardige olie daalde in mei iets en ligt ook duidelijk lager dan vorig jaar. De prijsdaling is vooral gevolg van goedkopere palmolie, want prijzen voor soja, zonnebloemolie en koolzaadolie stegen licht. De voortdurende daling van de palmolieprijs wordt onder meer gelinkt aan dalende prijzen voor minerale olie. Een deel van de palmolie wordt immers verwerkt tot biodiesel. Tegelijkertijd zorgt een stevige importvraag voor hogere prijzen voor de andere plantaardige olieproducten. In Europa worden toenemend vragen gesteld bij de koolzaadoogst.

Zuivel

De zuivelprijsindex is in mei 5,2% gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. De prijsindex ligt ook bijna 25% hoger dan aan het begin van het jaar, en ligt dicht bij een vijfjarig record. De sterke prijsstijging is vooral gevolg van een opleving van de kaasmarkt, hoewel ook andere zuivelproducten in prijs zijn gestegen. De oorzaak van de algemene opleving ligt in Australië en Nieuw-Zeeland, waar droogte de normale afname dit seizoen van de productie versterkte. Vooral Nieuw-Zeeland is een grote zuivelexporteur. Zorgen over de zuivelproductie in Europa ondersteunen de prijzen ook.

Suiker

De suikerprijsindex is met 3,2% gedaald ten opzichte van april. De suikerproductie in India, de grootste producent op aarde, is gestegen. Daar komt bij dat energieprijzen wereldwijd zijn gedaald. Lagere energieprijzen ontmoedigen producenten om suikerriet te verwerken tot bio-ethanol in plaats van suiker. Er zijn berichten dat de Braziliaanse suikerproductie in het marktjaar 2018/19 (einde 31 maart 2019) met 17% is afgenomen. Deze berichten waren blijkbaar onvoldoende om de neerwaartse druk op prijzen om te doen buigen.

Vlees

De vleesprijsindex is in mei marginaal gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. In feite is sinds het begin van dit jaar steeds sprake van kleine maandelijkse prijsstijgingen. In mei steeg vooral de prijs van varkensvlees, en wel door een grote importvraag vanuit Oost-Azië.

Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

Walrus gestorven aan vogelgriep op Spitsbergen

Actueel Een walrus die vorige zomer dood werd aangetroffen op de Noorse archipel Spitsbergen in het noordpoolgebied, is gestorven aan de vogelgriep. Dat heeft een Noorse onderzoeker maandag 29 april gemeld. Het is de eerste keer dat die ziekte is vastgesteld bij de diersoort.
Meer artikelen bekijken