Startpagina Economie

Brouwen we binnenkort ook vlees in Vlaanderen?

Vlaanderen lanceert een nieuw programma met focus op de eiwittransitie, getrokken door Flanders' FOOD. Zowel hybride vleesproducten als insecten en volledig plantaardige producten hebben een plaats in het programma maar de eiwittransitie blijft volgens de initiatiefnemers vooral een en-en-verhaal waar ook ruimte is voor vleesproducten.

Leestijd : 3 min

Vlaanderen lanceert een nieuw programma met focus op de eiwittransitie, getrokken door Flanders' FOOD. Zowel hybride vleesproducten als insecten en volledig plantaardige producten hebben een plaats in het programma, maar de eiwittransitie blijft volgens de initiatiefnemers vooral een en-en-verhaal waar ook ruimte is voor vleesproducten.

De consument is kritisch en stelt hoge eisen aan zijn voeding. Er zijn nu al heel wat verschillende eiwitten die we kunnen consumeren, maar toch belandt er maar een fractie daarvan op ons bord. Flanders’ FOOD lanceert met steun van VLAIO daarom een nieuw programma New & Shifting Resources om deze eiwitten een plaats te geven in een divers en evenwichtig voedingspatroon. Binnen dit programma wordt allereerst ingezet op het opzetten van een roadmap voor onderzoek en ontwikkeling.

Hierbij worden onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten uitgewerkt en begeleid. Daarnaast wordt een stakeholdersplatform opgezet waar alle betrokken partijen - denk aan bijvoorbeeld ILVO, Boerenbond en FEVIA - op een constructieve manier kunnen samenwerken. Al deze stakeholders vertegenwoordigen de verschillende belanghebbenden in het project en geven aan waar onderzoek nodig is. Tenslotte worden gevestigde bedrijven en starters geactiveerd om ook om in te zetten op de eiwittransitie. Om wegwijs te geraken in de zogeheten Europese Novel Food wetgeving en procedures kunnen bedrijven aankloppen bij het Novel Food Platform.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters: “We zijn anders gaan leven en eten. We zijn veeleisend over de duurzame productie van ons vlees en eten gezonder en gevarieerder. Dat is een uitdaging voor onze voedingsindustrie, maar het biedt ook enorm veel kansen. In de markt van de eiwitvervangers ligt immers nog een enorm potentieel voor nieuwe innovatieve producten zoals kweekvlees. We hebben in Vlaanderen de wereldtop van de voedingsindustrie in huis en met onze speerpuntcluster Flanders’ FOOD ook de innovatieve kracht, laten we die marktopportuniteit voor onze bedrijven in Vlaanderen dus verzilveren!”

Een en-en-verhaal

Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD ondersteunt deze roadmap. “Het onderzoek en bijhorende innovaties zullen ervoor zorgen dat het aanbod nog diverser wordt voor de consumenten. En, laat dat nu net één van de belangrijkste troeven zijn van de Vlaamse voedingsindustrie. Food.be promoot de kwaliteit, diversiteit en het innovatief karakter van voeding. Het is dan ook uitermate belangrijk dat de nieuwe producten smaakvol én veilig zijn. Hiervoor is nog veel onderzoek nodig, want het is niet zo eenvoudig om een nutritioneel evenwaardig product als vlees te maken - zonder vlees… Voor de voedingsindustrie blijft het daarom een en-en-verhaal waar zowel gewerkt wordt aan lekkere en duurzame vleesproducten met aandacht voor dierenwelzijn, als aan de nieuwe plantaardige en gebrouwen eiwitten die Flanders’ FOOD op de onderzoeksagenda zet.”

Zowel hybride vleesproducten als insecten en volledig plantaardige producten hebben een plaats in het programma. De vierde generatie van vlees (-alternatieven) bestaat uit cellen die worden omgezet in eiwitrijke producten door middel van een brouwproces in fermentatietanks. Het kan hierbij gaan om cellen van microbiële oorsprong of echte dierlijke cellen (kweekvlees). Het enige product uit deze categorie dat in Europa voor menselijke consumptie te verkrijgen is, is Quorn (microfungi).

Verdere producten zitten nog volop in onderzoeks- en opschalingsfase en hebben nog geen toelating om vermarkt te worden.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken