Startpagina Granen

Roest speelt vertrouwde rassen parten in rassenproef wintertarwe en spelt te Huldenberg

“De gele roest slaat hard toe dit jaar. Een aantal vertrouwde rassen valt door de mand, enkele nieuwe worden meteen afgevoerd. We zien ook rassen die nieuw zijn en sterk scoren”, vat Alain Vandaele, medewerker bij Inagro, de rassenproeven wintertarwe en spelt op het bedrijf van de familie Vanacker in Huldenberg samen.

Leestijd : 4 min

Op Hof Ter Vaeren in Huldenberg, tussen Leuven en Brussel, vind je melkvee, vleesvee en zo’n 100 ha akkerbouwgewassen. Walter en Koen Vanacker zijn de derde generatie landbouwers van het gemengde bedrijf. Dat biedt intussen al zes jaar ruimte aan de proefveldwerking van het departement Landbouw en Visserij. Volgend jaar valt die eer te beurt aan het akkerbouwbedrijf van Willy Ronsmans in Bertem.

Tijdens de proefveldrondgang tekenen de verschillen tussen een aantal rassen van vier verschillende teelten zich af: wintertarwe, spelt, gerst en aardappelen. De belangrijkste parameter bij de aardappelen is vandaag de droogtegevoeligheid van een ras. Om een goede beurt te maken dit jaar moet een gerstras omkunnen met dwergvergelingsvirus. Bij de tarwe en de spelt is het op dit moment vooral de gele roest die het onderscheid maakt tussen beloftevolle en teleurstellende rassen.

Wintertarwe vs gele roest

“De juiste rassenkeuze is heel belangrijk. Nu het fungicide epoxiconazool eruitgaat in Frankrijk, duurt het misschien niet lang meer voor België volgt”, voorspelt Alain Vandaele, medewerker bij Inagro. “Het komt erop aan zo gezond mogelijke rassen te telen. Eigenlijk zou je hooguit twee keer moeten kunnen behandelen. Zijn de planten in een jong stadium roestziek, dan zijn er maar weinig die zich herpakken.”

Omwille van de roestgevoeligheid ziet Vandaele een moeilijke toekomst in de rassenproeven voor Bennington (Jorion/Philip Seeds).
Omwille van de roestgevoeligheid ziet Vandaele een moeilijke toekomst in de rassenproeven voor Bennington (Jorion/Philip Seeds). - Foto: DC

Net omwille van de roestgevoeligheid ziet Vandaele een moeilijke toekomst in de rassenproeven voor LG Mocca (Phytosystem). Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder.
Net omwille van de roestgevoeligheid ziet Vandaele een moeilijke toekomst in de rassenproeven voor LG Mocca (Phytosystem). Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder. - Foto: DC

Net omwille van hun roestgevoeligheid ziet Vandaele een moeilijke toekomst in de rassenproeven voor Bennington (Jorion/Philip Seeds), LG Mocca (Phytosystem), Ragnar (Rigaux Semences) en Sahara (Aveve Zaden). Dat laatste stuurt hij met een kwinkslag ‘op pensioen, na vele jaren goede dienst’. Imposanto (Phytosystem) ten slotte toont zich ook eerder roestgevoelig.

Net omwille van de roestgevoeligheid ziet Vandaele een moeilijke toekomst in de rassenproeven voor Ragnar (Rigaux Semences). Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder.
Net omwille van de roestgevoeligheid ziet Vandaele een moeilijke toekomst in de rassenproeven voor Ragnar (Rigaux Semences). Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder. - Foto: DC

Sahara (Aveve Zaden) mag ‘op pensioen, na vele jaren goede dienst’, aldus Vandaele. Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder.
Sahara (Aveve Zaden) mag ‘op pensioen, na vele jaren goede dienst’, aldus Vandaele. Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder. - Foto: DC

Imposanto (Phytosystem) toont zich eerder roestgevoelig.
Imposanto (Phytosystem) toont zich eerder roestgevoelig. - Foto: DC

Sterk op andere vlakken

Sommige rassen die aan roestweerstand hebben ingeboet, maken dat goed op andere vlakken. Vandaele geeft KWS Smart (Aveve Zaden) als voorbeeld: “Op voorwaarde dat je het gezond kan houden, geeft dit ras een goede opbrengst. Bovendien is het tolerant voor aarfusarium, wat dit jaar belangrijk zou kunnen zijn.”

Op voorwaarde dat je het gezond kan houden, geeft KWS Smart een goede opbrengst. Bovendien is het tolerant voor aarfusarium. Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder.
Op voorwaarde dat je het gezond kan houden, geeft KWS Smart een goede opbrengst. Bovendien is het tolerant voor aarfusarium. Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder. - Foto: DC

Het legervaste ras met afgeknotte aren, Amboise (Jorion/Philip Seeds) verliest wat van zijn weerstand tegen gele roest. Het ras is evenwel resistent voor de oranje tarwegalmug. Ook bij RGT Sacramento (Clovis Matton), dat weinig aren ontwikkelt, maar dikkere korrels voortbrengt, daalt de roestweerstand.

Het legervaste ras met afgeknotte aren, Amboise (Jorion/Philip Seeds) verliest wat van zijn weerstand tegen gele roest maar is resistent tegen de oranje tarwegalmug.
Het legervaste ras met afgeknotte aren, Amboise (Jorion/Philip Seeds) verliest wat van zijn weerstand tegen gele roest maar is resistent tegen de oranje tarwegalmug. - Foto: DC

Bij RGT Sacramento (Clovis Matton), dat weinig aren ontwikkelt, maar dikkere korrels voortbrengt, daalt de roestweerstand.
Bij RGT Sacramento (Clovis Matton), dat weinig aren ontwikkelt, maar dikkere korrels voortbrengt, daalt de roestweerstand. - Foto: DC

Goed tegen roest

Andere rassen tonen net het omgekeerde: ze zijn goed weerbaar tegen gele roest, maar laten op een ander vlak een steekje vallen. “Gedser (Jorion/Philip Seeds) is qua opbrengst een stabiel ras en heeft een goede weerstand tegen roest, maar is wel gevoelig voor aarfusarium. Ook Graham (SCAM) is goed tegen gele roest, maar matig weerbaar tegen fusarium”, beschrijft Vandaele.

Gedser (Jorion/Philip Seeds) is qua opbrengst een stabiel ras en heeft een goede weerstand tegen roest, maar is wel gevoelig voor aarfusarium.
Gedser (Jorion/Philip Seeds) is qua opbrengst een stabiel ras en heeft een goede weerstand tegen roest, maar is wel gevoelig voor aarfusarium. - Foto: DC

Graham (SCAM) is goed tegen gele roest, maar matig weerbaar tegen fusarium.
Graham (SCAM) is goed tegen gele roest, maar matig weerbaar tegen fusarium. - Foto: DC

“Concret (Clovis Matton) is een relatief vroeg ras dat goed roestbestendig is en zeer stevig, al vreesden we net dat het legergevoelig zou zijn. Johnson (Clovis Matton) lijkt een goed ras te zijn. Het heeft een beetje bladvlekken, maar geeft over het algemeen een gezonde indruk. Het genummerde gewas SY0529-5 (Syngenta Seeds) doet denken aan het speltras Cosmos: robuust, met een goede opbrengst. Op 6 mei observeerden we bleke plekken, maar nu ziet het er goed uit”, licht Vandaele toe.

Concret (Clovis Matton) is een relatief vroeg ras dat goed roestbestendig is en zeer stevig lijkt.
Concret (Clovis Matton) is een relatief vroeg ras dat goed roestbestendig is en zeer stevig lijkt. - Foto: DC

Johnson (Clovis Matton) lijkt een goed ras te zijn. Het heeft een beetje bladvlekken, maar geeft over het algemeen een gezonde indruk.
Johnson (Clovis Matton) lijkt een goed ras te zijn. Het heeft een beetje bladvlekken, maar geeft over het algemeen een gezonde indruk. - Foto: DC

Het genummerde gewas SY0529-5 (Syngenta Seeds) doet denken aan het speltras Cosmos: robuust, met een goede opbrengst.
Het genummerde gewas SY0529-5 (Syngenta Seeds) doet denken aan het speltras Cosmos: robuust, met een goede opbrengst. - DC

Sommige rassen lijken het gewoon allemaal te hebben. KWS Dorset (Aveve Zaden) combineert een degelijke roestweerbaarheid met een goede opbrengst. Alles is in orde bij het ras Bergamo (Jorion/Philip Seeds). LG Initial (Aveve Zaden), Skyscraper (SCAM) en WPB Calgary (Rigaux Semences) zien er gezond uit en over SY Loki (Syngenta Seeds/Phytosystem) zegt Vandaele eenvoudigweg: “Prima.”

Beloftes en zekerheden

Potentieel ziet hij specifiek in Chevignon (Clovis Matton), dat in Frankrijk tot tevredenheid strekt. De prestatie van het ras KWS Extase (Jorion/Philip Seeds) beschrijft hij als “een goed begin.”

Chevignon (Clovis Matton) strekt in Frankrijk tot tevredenheid en toont ook hier potentieel.
Chevignon (Clovis Matton) strekt in Frankrijk tot tevredenheid en toont ook hier potentieel. - Foto: DC

Wie geen grote risico’s wil lopen, verlaat zich niet op beloftes alleen. “Zaai een aantal verschillende rassen uit, waaronder een paar vaste zekerheden. Daarnaast kan je experimenteren met veelbelovende nieuwe rassen”, raadt Vandaele aan. Onder die vaste waarden rekent Vandaele bijvoorbeeld Mentor (Jorion/Philip Seeds): “Dat is zo’n ras dat beter wordt met de jaren, zoals wijn. Het is stabiel en persistent.” Anapolis (Clovis Matton) noemt hij eveneens een vast ras. “Het vertoont hier een beetje bladvlekken, maar verweert zich voldoende tegen roest.”

Mentor (Jorion/Philip Seeds) is stabiel en persistent. Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder.
Mentor (Jorion/Philip Seeds) is stabiel en persistent. Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder. - Foto: DC

Anapolis (Clovis Matton) bewijst een vast ras te zijn, met een beetje bladvlekken, maar voldoende weerbaarheid tegen roest.
Anapolis (Clovis Matton) bewijst een vast ras te zijn, met een beetje bladvlekken, maar voldoende weerbaarheid tegen roest. - Foto: DC

Het einde van Cosmos?

“De hype rond spelt is voorbij. De vraag blijft stabiel”, kadert Vandaele. Opmerkelijk is dat het populaire speltras Cosmos (Clovis Matton) de druk van de gele roest niet aankan. Vandaele vreest het einde: “Cosmos is zo ziek dat ik vrees dat we naar andere rassen moeten grijpen.” Ook Badensonne (Jorion/Philip Seed) lijdt onder de gele roest.

Het populaire speltras Cosmos (Clovis Matton) kan de druk van de gele roest niet aan.
Het populaire speltras Cosmos (Clovis Matton) kan de druk van de gele roest niet aan. - Foto: DC

Serenite (Clovis Matton) doet het niet slecht, Convoitise (Jorion/Philip Seeds) dreigde te legeren, maar met ouder worden kwam er meer stevigheid in de planten. Met Zollernspelz (Clovis Matton), ten slotte, is Vandaele best blij: “Prachtige plant.”

Met Zollernspelz (Clovis Matton) is Vandaele best blij: “Prachtige plant.” Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder.
Met Zollernspelz (Clovis Matton) is Vandaele best blij: “Prachtige plant.” Links met fungicidebehandelingen, rechts zonder. - Foto: DC

Proefomstandigheden

De grond waaruit de akkers van Walter en Koen bestaan, is leem. In 2016 stonden er suikerbieten, het jaar nadien wintertarwe en in 2018 aardappelen. Op 25 oktober vorig jaar werd geploegd en gezaaid, voor de tarwe aan 350 zaden/m², voor de spelt aan 200 kg/ha. Een eerste fractie stikstof werd toegediend op 25 februari jongstleden, de tweede op 4 april.

Alain Vandaele (Inagro) geeft toelichting bij het proefveld wintertarwe en spelt te Huldenberg.
Alain Vandaele (Inagro) geeft toelichting bij het proefveld wintertarwe en spelt te Huldenberg. - Foto: DC

Einde maart werden de herbiciden Capri Duo en Biathlon toegepast. In het stadium van eerste knoop kwam er groeiregulator aan te pas. Wat fungiciden betreft, werd ten tijde van eerste knoop, op 19 april, Cherokee gebruikt, tijdens voorlaatste blad, op 11 mei, een combinatie van Palazzo en Pugil en ten slotte, in het stadium van aar, Librax. Op 19 april en 11 mei werden respectievelijk de insecticiden Cytox en Fury toegepast, maar Vandaele benadrukt dat dit geen voorbeeld is.

Dorien Colman

Startpagina Granen Leestijd : 3 min 4 photos Chapitre Rassenproeven gerst te Huldenberg: Dag neonics, hallo dwergvergelingsvirusRassenproeven gerst te Huldenberg: Dag neonics, hallo dwergvergelingsvirus 3 photos

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken