Startpagina Economie

Voor eerste keer Chinees aan hoofd van FAO

De Chinese viceminister voor Landbouw, Qu Dongyu (55), is zondag verkozen tot de nieuwe topman van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. In de eerste ronde van de verkiezingen haalde Qu een absolute meerderheid. Hij wordt daarmee de eerste Chinees aan de top van de VN-organisatie.

Leestijd : 2 min

Qu eindigde met 108 stemmen ver voor zijn tegenkandidaten: de Franse Catherine Geslain-Lanéelle kreeg 71 stemmen en de Georgiër Davit Kirvalidze 12. Met Geslain-Lanéelle was er voor de eerste keer een vrouw kandidaat voor de functie. Geslain-Lanéelle toonde zich in een charme-offensief richting de Amerikanen nog kritisch op het EU-beleid tegen genetische modificatie. De Chinese minister volgt de Braziliaan José Graziano da Silva op, die de organisatie vier jaar lang geleid heeft.

De Braziliaan zette in op de uitbanning van honger, uiterlijk in het jaar 2030. Graziano da Silva had eerder in eigen land succes geboekt met het tegengaan van ondervoeding en eenzijdige dieten. Omdat de wereld nog altijd 800 miljoen mensen telt die ‘s ochtends niet weten of ze die dag drie maaltijden kunnen genieten, twijfelen wetenschappers aan het halen van de doelstelling. De ambtstermijn van Qu bedraagt 4 jaar en zijn voorgangers dienden doorgaans 2 termijnen.

Qu zegt in te zetten op het tegengaan van honger door in te zetten op armoedebestrijding, het ontwikkelen van tropische landbouw, het ontwikkelen van een droogteresistente landbouw, verspreiden van digitale hulpmiddelen en landverdeling. Qu was jarenlang landbouwonderzoeker aan de Chinese academie van landbouwwetenschappen. In deze hoedanigheid werkte Qu aan kwaliteitsbepalingsmiddelen, het verhogen van het inkomen van plattelanders en de implementatie van digitale tools op het platteland.

Van 2008 tot en met 2015 was Qu bestuurder van de autonome regio Ningxia Hui, waar hij onder meer het verstrekken van microkredieten aan jonge en vrouwelijke boeren opzette. Als viceminister legde Qu zich onder meer toe op samenwerking met landen in de regio maar ook met landen in Afrika en Zuid-Amerika.

De FAO telt 194 lidstaten en wordt geleid vanuit Rome, net zoals bijvoorbeeld het Wereldvoedselprogramma (WFP). De FAO telt meer dan 11.500 werknemers wereldwijd.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken