Startpagina Economie

EU-melkpoederstocks verkocht

De 380.000 ton aan magere melkpoederstocks die de EU in de periode 2015-2017 opbouwde om het inkomen van melkveehouders te ondersteunen, zijn nu helemaal verkocht. De laatste 162 ton uit de overheidsopslag heeft zijn weg naar de markt gevonden, meldt Eurocommissaris Phil Hogan.

Leestijd : 1 min

“Een hoofdstuk kan worden afgesloten”, aldus de Ier. “De geduldige en voorzichtige aanpak van de Commissie resulteerde in het wegwerken van de voorraad zonder daarbij de prijs van magere melkpoeder te beïnvloeden.”

Eind 2016 startte de Commissie met het eenmaal en later tweemaal per maand aanbieden van de stocks via openbare inschrijvingen. De stocks bevonden zich in 14 landen. Het ging bij de verkoop steeds om kleine volumes om de markt niet te destabiliseren. Een risico van de interventie is immers dat je de markt eerst opkrikt door poeder van de markt te halen, maar dan weer prijzen onderuit doet gaan door alles op de markt te verkopen.

Met name in het begin kreeg de Commissie de stocks overigens niet tegen behoorlijke prijzen verkocht. Er was zelfs vrees dat het proces zo lang zou duren, dat de melkpoeder afgewaardeerd zou worden en de Commissie een stevig financieel verlies zou moeten slikken.

“Door het optreden van de Commissie zijn de prijzen hoger en is de markt stabiel”, aldus Hogan. De melkprijs is in vergelijking met de zomer van 2016 aanzienlijk gestegen, van 26 cent per kilo tot 34 cent per kilo in mei 2019. “De juiste instrumenten vormden in een periode van ernstige verstoring van de markt een onmisbaar vangnet."

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken