Afrikaanse varkenspest: nieuwe verbodsbepalingen voor 7.000 ha bosgebied

In Rachecourt (Aubange) zijn recent nieuwe karkassen ontdekt van viropositieve everzwijnen. Daarom wordt bijkomend 7.000 ha bosgebied afgesloten.
In Rachecourt (Aubange) zijn recent nieuwe karkassen ontdekt van viropositieve everzwijnen. Daarom wordt bijkomend 7.000 ha bosgebied afgesloten. - Foto: Belga

“De Afrikaanse varkenspest is geen afgesloten verhaal”, verklaarde Collin, bevoegd voor landbouw, bossen en toerisme, donderdag op een persconferentie in Libramont. In Rachecourt (Aubange) zijn recent nieuwe karkassen ontdekt van viropositieve everzwijnen. Het is een nieuwe, relatief belangrijke haard.

“Dat bracht me er toe donderdag een nieuw besluit te nemen. In 7.000 bijkomende hectare wordt elke circulatie verboden in een zone tussen Virton, Aubange en Stockem, en in een tweede zone in het noorden van Stockem, Etalle en Tintigny”, verklaarde minister Collin.

Heel deze zone zullen systematische zoekacties naar karkassen plaatsvinden. Het nieuwe besluit gaat in op 1 juli tot minstens 14 september. Het vrije verkeer in de bossen in de driehoek Aarlen-Etalle-Virton is niet toegelaten. In de getroffen zone blijft nu nog zowat 11.000 ha bos toegankelijk. Op het vlak van de jacht, bevestigt Collin de doelstelling 'geen everzijnen' tegen 31 december 2019.

Meest recent

Meest recent