Startpagina Maïs

Gevaar van bladluizen in maïs grotendeels geweken

De bladluizendruk in de maïs blijft dit jaar zeer laag. Op de meeste telplaatsen in het netwerk van het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) werden weinig of geen bladluizen gevonden.

Leestijd : 1 min

Hier en daar stellen we een lichte vraatschade door bladluizen vast maar over het algemeen zorgden de bladluizen ook dit jaar voor weinig of geen noemenswaardige problemen. In Lendelede, de enige telplaats die dit jaar met een sterk verhoogde bladluizendruk te maken had, is de situatie ondertussen genormaliseerd. Ondanks de bladluizendruk konden de planten sterk blijven doorgroeien. De maïs heeft er ondertussen het veilige tiende zichtbaar bladstadium bereikt.

De maïs heeft de afgelopen week een sterke groeispurt gekend. De vroegst gezaaide en de meest gunstige percelen staan momenteel al in het (voor bladluizen) veilige bladstadium. Hoewel we dit teeltjaar een trage groeistart gekend hebben, lijkt de maïs nu wat achterstand in te halen. Door de warmte en droogte van de afgelopen periode zien we wel de eerste percelen met droogtestress opduiken. Percelen met een hoge bladluizendruk kunnen hier extra gevoelig voor zijn.

Normaal is het grootste gevaar op schade door bladluizen nu toch geweken. Indien er zich in een bepaalde regio alsnog een gevaarlijke situatie zou ontwikkelen, volgt er volgende week nog een persmededeling. Anders was dit de afsluitende update over de bladluizendruk en bedanken wij graag alle partners die dit jaar meegewerkt hebben aan de monitoring.

J.Depoorter (C.I.P.F.), namens LCV

Lees ook in Maïs

De maïs is oogstklaar

Maïs Verspreid over Vlaanderen volgden de partners van het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) sinds eind augustus de afrijping van de kuilmais op. Dit is het laatste overzicht, vermits het hakselen intussen zowat overal gestart is.
Meer artikelen bekijken