Startpagina Actueel

Vermijd een rood ‘boerenkleurtje’

Landbouwers die ‘s zomers op het veld werken, ontsnappen er zelden aan: een ‘farmer’s tan’ of boerenkleurtje, waarbij je T-shirt of je broek eigenlijk nooit écht uit is. Een grappig zicht, volgens sommigen. Verbranden is echter niets om mee te lachen. Volg de raad van Stichting tegen Kanker, en bescherm je ook thuis tegen de zon.

Leestijd : 2 min

Volgens het laatste onderzoek van Stichting tegen Kanker, beschermen Belgen zich duidelijk beter tegen de zon op vakantie in het buitenland, maar vergeten ze alles zodra ze weer thuis zijn. Resultaat: vanaf de eerste zonnestraal, verbrand je ongetwijfeld. En een schouderklopje krijgen als je verbrand bent? Dat doet pijn. Geef mekaar er dus eentje vóór het te laat is, als herinnering aan de 3 maatregelen voor een goede zonbescherming: schaduw, shirt en (zonnecrème) smeren.

Met deze campagne wil de Stichting tegen Kanker, met steun van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de drempel om iemand anders te wijzen op een betere zonbescherming verlagen.

Farmer's tan

“Kanker is in België één van de voornaamste doodsoorzaken. Het is dus uitermate belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om deze ziekte te vermijden. Specifiek met oog op voorkomen van huidkanker is het belangrijk dat we verstandig omgaan met de zon, en UV-stralen in het algemeen. Bij deze een herinnering aan iedereen tijdens de warme dagen: schaduw, shirt en smeren,” aldus Vlaams minister Vandeurzen.

Dr. Mathijs Goossens, woordvoerder van Stichting tegen Kanker, zegt het zo: “Een schouderklopje geven is een onschuldig en eenvoudig gebaar waarmee je vrienden en familie kan herinneren aan de belangrijkste maatregelen voor een optimale bescherming. Door je gedrag aan te passen, kan je het risico op huidkanker in grote mate beperken. Huidkanker neemt fors toe in België en meer dan 90% is te wijten aan overmatige blootstelling aan UV-stralen.”

Meer info op www.kanker.be/schouderklopje.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken