Startpagina Actueel

Opvolging percelen met satellietgegevens

Vanaf 2019 volgt het departement Landbouw en Visserij de percelen die u hebt opgegeven in uw verzamelaanvraag, op door perceelsmonitoring. Dat zal onder meer gebeuren op basis van satellietgegevens. Perceelsmonitoring heeft ook voordelen voor u.

Leestijd : 2 min

Perceelsmonitoring laat toe de activiteiten op landbouwpercelen op te volgen. Dat gebeurt met behulp van verschillende informatiebronnen.

Enerzijds gebruiken we bestaande bronnen, zoals de jaarlijkse luchtfoto’s met hoge resolutie of de gegevens uit de verzamelaanvraag. Vanaf dit jaar komen daar nieuwe bronnen bij, zoals satellietbeelden. Die geven wekelijks een beeld van heel Vlaanderen, en dat maakt het mogelijk tijdsreeksen voor percelen op te stellen.

Wat betekent dit voor uw verzamelaanvraag in 2019?

In 2019 zal het departement nagaan of u voldoende oppervlakte met subsidiabel gebruik heeft om al uw betalingsrechten te activeren. We bekijken ook of u vrijgesteld wordt van ecologisch aandachtsgebied en/of gewasdiversificatie. Hebt u betalingsrechten aangevraagd als jonge starter, dan kijken we na wat de gebruikte oppervlakte in subsidiabel gebruik is.

Wat is het voordeel voor u?

Perceelsmonitoring heeft ook voordelen voor u. Als we via de perceelsmonitoring een verschil ten opzichte van uw aangifte vaststellen, laten we u dat op tijd weten. Zo

· kunt u uw aangifte voor de deadline van 10 oktober nog aanpassen;

· kunt u meer betalingsrechten activeren en uitbetaald krijgen, zelfs na 31 mei;

· en vermijdt u mogelijk een sanctie voor onderaangifte, wat bij een ‘klassieke’ controle ter plaatse wel het gevolg zou kunnen zijn.

Ten tweede kunnen wij u op basis van de satellietgegevens informeren. Zo zou het in de toekomst kunnen dat u wordt verwittigd indien de uiterste inzaaidatum nadert, maar u de hoofdteelt nog niet hebt geoogst hoewel u dat perceel had aangegeven met een EAG-nateelt.

Hoe krijgt u de resultaten van de perceelsmonitoring?

Is er een afwijking met uw aangifte in de verzamelaanvraag, dan krijgt u daarvan bericht via e-mail, of via brief als u geen e-mailadres hebt geregistreerd. We vermelden duidelijk welke afwijking een financieel gevolg heeft. Meer details vindt u bij de opmerkingen bij uw verzamelaanvraag op het e-loket.

U krijgt de resultaten van de perceelsmonitoring vanaf de tweede helft van augustus 2019.

Wat met de controles ter plaatse?

De controles ter plaatse blijven bestaan:

· als de perceelsmonitoring geen uitsluitsel geeft;

· voor sommige maatregelen, zoals het aanhouden van ecologisch aandachtsgebied.

Meer informatie over perceelsmonitoring vindt u op de webpagina www.vlaanderen.be/landbouw/perceelsmonitoring.

dep. Landbouw en Visserij

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken