Startpagina Varkens

FAVV akkoord met alternatieve slachturen bij extreme hitte

FAVV is akkoord met alternatieve slachturen die nachtelijke transporten mogelijk maken, om zo hittestress bij dierentransporten te verminderen. Het betreft een initiatief van de vleessector zelf, benadrukt gedelegeerd bestuurder Michael Gore van vleeskoepel Febev. De sector zegt het eens te zijn met dierenactivisten dat hittestress moet worden aangepakt. Dinsdag 23 juli kwamen het voedselveiligheidsagentschap en Febev tot een akkoord.

Leestijd : 2 min

Febev reageert zo op de beelden die donderdag verspreid zijn door Animal Rights België en Nederland. Op de beelden van de dierenrechtenactivisten is te zien hoe varkens bij transport naar het slachthuis lijden onder de hitte. Febev benadrukt al sinds maart 2019 met de dienst Dierenwelzijn aan een oplossing te werken om hittestress bij dieren in transport naar het slachthuis te vermijden. De oplossing die de voorkeur van de sector geniet is dat de transporten ’s nachts gebeuren wanneer de temperaturen zachter zijn.

De bevoegdheid voor het wijzigen van de slachturen ligt evenwel bij het FAVV. Op 23 juli ging het FAVV akkoord met een uitzonderingsmaatregel voor de komende dagen en zal er met de betrokken overheden aan een structureel kader gewerkt worden dat voor het einde van het jaar geformaliseerd wordt.

Febev communiceerde enkele weken geleden al over het probleem met de media. ‘Het is jammer dat wij als sector niet gehoord worden wanneer we zelf een probleem aankaarten om op te lossen’, aldus Febev in een verklaring. ‘In dit verhaal staan wij als sector en alle bedrijven in de keten op één lijn met Animal Rights. De keten hecht veel belang aan dierenwelzijn en investeert voortdurend in nieuwe maatregelen om dierenwelzijn te verbeteren. Het is goed dat er sinds kort eindelijk een oplossing is om de dieren niet onnodig te laten lijden onder de hitte. We werken dan ook samen met alle betrokken partijen om een formeel kader hiervoor uit te werken.’

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts zegt tegen persbureau Belga blij te zijn met de overeenkomst. "We vragen vanuit Vlaanderen al langer om nachttransporten mogelijk te maken bij extreem warm weer. We zijn dan ook erg blij dat het FAVV nu ingaat op onze vraag en die van de sectoren." De minister haalt daarnaast nog een andere oplossing aan voor het dierentransport tijdens een periode van hitte. "Ik wil ook gaan naar een ondersteuning van mobiele slachthuizen, zodat de slachtplaats naar de kweekplaats toe kan komen en er helemaal geen moeizame transporten meer nodig zijn", voegt de minister toe.

Op Europees niveau werd eerder een richtlijn uitgevaardigd over de minimum- en maximumtemperatuur waarbij dieren vervoerd mogen worden. De aanvaardbare temperatuur ligt tussen 5°C en 30°C, met een tolerantie van vijf graden boven en onder dat bereik.

Lees ook in Varkens

Vier jaar Klimrek-project met klimaatscans bij melkvee, akkerbouw en varkens

Melkvee Binnen het Klimrek-project werd eerst een klimaatscan ontwikkeld voor de melkveehouderij. Daarna volgden akkerbouw en de varkenshouderij. Binnen elke sector stonden pilootboeren mee aan de wieg van het klimaattraject voor hun sector. Alle gegevens van hun bedrijven zorgden ervoor dat een werkbare en gedragen tool op poten gezet kon worden die voor de hele sector bruikbaar is.
Meer artikelen bekijken