Startpagina Paarden

Zoeklicht op alle paarden … groot en klein

Ardense Trekpaarden, sportpaarden, Franches-Montagnes, Haflingers, zonder de rassen te vergeten die aantreden in de verschillende shows: alles is voorzien om de paardenliefhebbers te plezieren op

Libramont, editie 2019!

Leestijd : 5 min

D e paarden zullen alweer opvallend aanwezig zijn in Libramont. Dit jaar zijn er zelfs meer showacts in de Grote Ring, gebracht door tal van nieuwkomers. De discipline voltige krijgt er eveneens een ereplaats dit jaar. Mooi meegenomen, want deze sport is een beleving op zich. Ons overzicht van de paardenactiviteiten per dag, laat u toe al dit moois makkelijk terug te vinden en in te plannen tijdens uw bezoek.

Elke dag van vrijdag 26 juli tot en met maandag 29 juli

Het paviljoen 33H2.11 van het Ardens Trekpaard wordt permanent bevolkt door de beste vertegenwoordigers van het ras. Elke dag te ontdekken van 9 tot 18.30 uur.

Hetzelfde uurrooster geldt voor de fans van de Jumping van Libramont, alomtegenwoordig in zijn moderne hoofdkwartier. De Jumping is dit jaar alweer aan de 67e editie toe en biedt een keur aan proeven over 1.10, 1.20 en 1.30 m. Proeven die beginnen met kwalificaties en eindigen met bekers!

Vrijdag 26 juli

- De hoefsmederij is op vrijdag toegankelijk van 9 tot 18.30 uur. Op het programma: hoefbeslag, het smeden van ijzers en inschrijvingen voor de Hoefsmederijschool.

- De eerste wedstrijd in het kader van de Summer Breeding Show – de grote fokkerijwedstrijd voor sportpaarden- en pony’s – zal op vrijdag helemaal in het teken staan van de pony’s. Vanaf 10 uur in de graspiste en Havrincourt-piste, gelegen vlakbij het jumpingterrein.

- De eerste paarden in de Grote Ring treden aan om 11 uur, met Cindy Maquet en haar shows ‘Ne broie pas du noir’ (hang de zwartkijker niet uit) en “Celtic”, gevolgd door Sarah Leclercq en haar paarden act. Om 12 uur is het de beurt aan Claire Jeavans en haar ‘Voltigeurs du Fly Away’.

Geen paardenpauze in de Grote Ring, om 12.30 uur gaat men verder met een verassingshow voorgesteld door Marjorie Rotsaert, waarna Cindy Maquet opnieuw in de ring komt met haar twee voorstellingen. Om 14.30 uur trappelen Les Traits de la Famenne ter plaatse om hun show voor te stellen, gevolgd door het tweede optreden van Sarah Leclerc en Marjorie Rotsaert.

We blijven in de Grote Ring voor de Ardennais Belges die een act brengen met de naam ‘Un endroit parfait en bordure de forêt’ (de perfecte plek aan de rand van het woud), waarna Célia Renard – vorig jaar ook present in de Grote Ring – de Ardense dekhengst Oracio de la Sûre voorstelt in dressuur en in vrijheid.

L’Ecurie des Iles brengt de show ‘L’Innocence’ (de onschuld) en de Haflingers schitteren in “Harmonie des crinières blondes” (de harmonie van de blonde manen). Deze beauties sluiten dan ook deze eerste dag in de Grote Ring af … in schoonheid.

- Afspraak in de koraal van la Ferme Enchantée op de Beurs vanaf 11.30 uur, waar de ruiterschool van Gesves een ontdekkingsdemo opvoert die de discipline voltige in de kijker zet.

Zaterdag 27 juli

- De Havrincourt-piste en bijbehorende graspiste staan vanaf 9 uur paraat voor de Summer Breeding Show. Ditmaal is het beurt aan de 2- en 3- jarige paarden, voorgesteld aan de hand en bij het vrijspringen.

- Op naar de Grote Ring, waar Célia Renard om 11 uur het startsein geeft voor de paardenspektakels. Met de Ardense dekhengst Oracio de la Sûre voert ze een dressuurnummer op en een act in vrijheid. Daarna volgt het eerste optreden van les Ecuries de la Passion del Caballo met hun show ‘Les Chevaliers du Roi Arthur’, gevolgd door deze van Ecurie de la Gageole ‘The 80’s’, een carrousel met 20 paarden. Het hippisch centrum Le Tulipier tekent acte de présence om 12.30 uur, net voor de Haflingers met hun blonde manen aantreden.

De namiddag in de Grote Ring wordt afgesloten met een veelvoud aan paardenspektakels. Start om 15 uur met Les Traits de la Famenne, gevolgd door een carrousel met 10 paarden van Ecuries de la Gageole, de show van Centre Equestre Le Tulipier, ‘Les Chevaux du Roi Arthur’, ‘Un Endroit parfait en bordure de Forêt’ en ‘Les Franches-Montagnes des Iles’.

- De koraal van la Ferme Enchantée ontvangt om 11.30 uur de demonstratie “la voltige à votre portée”, voorgesteld door de ruiterschool van Gesves.

Zondag 28 juli

- De apotheose van de Summer Breeding Show zal plaatsvinden in en rond de Havrincourt-piste vanaf 9 uur. In de voormiddag staan de proeven voor jaarlingen op het programma. In de namiddag treden de veulens geboren in 2019 aan.

- Een omweg naar de wedstrijdringen dringt zich op deze zondag aan, met in ring 5 van 9 tot 15 uur de wedstrijd voor de Franches-Montag nes. In ring 6 is het op hetzelfde tijdstip voor de Haflingers tijd om zich in de strijd te gooien. De hoofdbrok van de wedstrijdringen wordt deze zondag bevolkt door de Ardense Trekpaarden, die in de ringen 1 tot 4 voor de 85e editie van hun Nationaal Concours komen opdraven. Start om 9 uur tot rond 16 uur.

- In de koraal van la Ferme Enchantée gaat de demonstratie voltige door, gebracht door de ruiterschool van Gesves, van 11.30 tot 12 uur.

- Terug naar de Grote Ring voor een laatste portie shows met en rond de paarden. Om 12 uur brengen Ophélie en Charlotte Deronne ‘Les petits clowns’, op de voet gevolgd door Les Ardennais Belges met ‘Un endroit parfait en bordure de forêt’. Daarna brengt Quentin Vaerman een showblok rond de Klassieke Rijkunst.

In de namiddag, na de Mecanic Show om 14.30 uur zijn Hélène en Flicka aan de beurt, gevolgd door een tweede optreden van Quentin Vaerman en van Les Traits de la Famenne. Om 15.30 uur sluiten ‘Les petits clowns’ de paarden optredens af in de grote ring.

Maandag 29 juli

- Afspraak in de grote ring voor de 41e editie van de paardentractiewedstrijd Challenge Marc Mousny van 9 tot 11.45 uur en van 13 tot 16.30 uur. De prijsuitreiking van deze wedstrijd is hier eveneens voorzien rond 17.30 uur.

- De hoefsmederij is toegankelijk van 9 tot 18 uur voor demonstraties en inschrijvingen voor de hoefsmederijschool.

- In de wedstrijdringen 1 tot 6, van 9 tot 16 uur zijn de Ardense Trekpaarden aan het werk in hun menwedstrijd.

- De koraal van la Ferme Enchantée is de plek om 11.30 uur voor een laatste editie voor van de demonstratie voltige door de ruiterschool van Gesves.

- Het terrein van de Jumping van Libramont ontvangt een demonstratie western rijden op deze laatste dag van de Landbouwbeurs van Libramont.

Het volledige programma – en de eventuele last-minute wijzigingen - raadpleegt u op www.foiredelibramont.com

PP

Lees ook in Paarden

Louter uitblinkers, maar wie gaat dit jaar met de oppergaai aan de haal?

Paarden Het Europese Kampioenschap eind augustus in Milaan bracht misschien niet helemaal wat ervan verwacht werd, maar gelukkig zijn er in de springsport vele andere grote evenementen en daar waren de Belgische paarden wel op de afspraak. Zeges van Aken tot Zuidwolde, van Vancouver tot Sydney. Ook in 2023 regen de Belgische paarden de hoogtepunten aaneen. Tien van hen sprongen zich dermate in de kijker dat ze een nominatie voor het ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleepten.
Meer artikelen bekijken