Startpagina Bedrijfsnieuws

Gents bedrijf krijgt miljoenen voor ontwikkeling antischimmeltechnologie

Het Gentse biotechnologiebedrijf Agrosavfe heeft 35 miljoen euro opgehaald bij investeerders, waaronder het grote Ackermans & Van Haaren. Het bedrijf is een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en ontwikkelt een biologisch middel tegen botrytisschimmel, BioFun1 genoemd. Het product kan volgens de producent de schimmel tegengaan in bijvoorbeeld aardbeien, druiven en tomaten.

Leestijd : 2 min

Met het opgehaalde geld wil Agrosavfe het product in 2022 lanceren. Het product wordt eerst naar de VS gebracht en daarna naar Europa. De veldproeven lopen al. Als deze zijn afgerond kunnen studies worden overlegd en kunnen de bevoegde autoriteiten in de VS en EU het middel goed- of afkeuren. BioFun1 kan mogelijk ook worden ingezet om de bewaartijd van verse producten te verlengen.

Agrosavfe is in 2013 opgericht, mede met geld van een investeringsfonds van Boerenbond en van investeerders die eerder rijk werden van de verkoop van Devgen aan het Zwitserse Syngenta. Devgen maakt onder meer formuleringen die nematoden, een wormsoort die wortels raakt, tegengaan. De investeerders investeren nu dus opnieuw in Gent, waar meer startups actief zijn, zoals het eerder door Landbouwleven geportretteerde Aphea.bio.

Agrosavfe kijkt als inspiratie gekeken naar hoe lama’s reageren op een ingespoten fungi. Het bedrijf begon met 18 miljoen euro en kan nu dus flink uitbreiden. De onderneming speelt in op een marktkans: de markt voor biologische bestrijdingsmiddelen, die het schat op een omvang van 50 miljard dollar, zal volgens analisten de komende jaren blijven groeien. De chemische bestrijdingsmiddelen liggen immers toenemend onder vuur. Het aantal toegelaten werkzame stoffen neemt al jaren af door strengere regelgeving.

Agrosavfe wordt geleid door de Fransman Patrice Sellès, die 17 jaar bij Syngenta werkte. Bij deze grote gewasbeschermingsmiddelenfabrikant was hij actief in R&D maar ook als hoofdverantwoordelijke voor investeringen in startups. De leiding wordt gedeeld met Luc Maertens, met wie Landbouwleven vorig jaar een kort interview maakte.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken