Startpagina Veeteelt

Introsect zoekt landbouwers met interesse in insectenkweek

De land- en tuinbouwsector in Vlaanderen doorstond de afgelopen jaren een aantal crisissen. Hierdoor zijn landbouwers op zoek naar nieuwe, rendabele activiteiten. Professionele insectenkweek is een mogelijk alternatief.

Leestijd : 2 min

Ben je landbouwer en heb je interesse in insectenkweek als vervanging of aanvulling van je huidige landbouwactiviteiten? Laat het ons weten via een korte enquête. Dankzij het Introsect-project kunnen we je helpen bij de begeleiding naar deze omschakeling.

Binnenkort een zespotige veestapel?

In september 2019 start Introsect, een nieuw project rond de introductie van insectenkweek op landbouwbedrijven. Inagro is partner, samen met Thomas More, Hogeschool Vives, KU Leuven, ILVO en Nationale proeftuin Witloof. De medewerkers van het praktijkcentrum insectenkweek zullen samen met jou kijken naar de aanwezige infrastructuuren de mogelijkheden om de werkzaamheden van insectenkweek op jouw landbouwbedrijf te starten. Dankzij deze evaluatie en begeleiding kunnen landbouwers met zo weinig mogelijk aanpassingen effectief van start gaan met insectenkweek.

Op veel landbouwbedrijven is de nodige infrastructuur al aanwezig, denk maar aan champignoncellen en varkensstallen. Met kleine aanpassingen kun je deze ruimtes makkelijk ombouwen tot ze geschikt zijn voor het kweken van insecten.

De projectpartners zullen hun opgedane ervaringen vertalen in een insectenbarometer. Dit is een tool die landbouwers met interesse in insectenkweek kan helpen beslissen of hun bedrijf in aanmerking komt voor deze nieuwe uitdaging.

Interesse in de opstart van insectenkweek?

In een recente bevraging gaven een 30-tal landbouwers aan dat ze effectief willen overstappen naar insectenkweek indien ze hierbij voldoende ondersteund worden. Het project zoekt nog meer enthousiastelingen.

Via een bevraging willen wij de interesse van landbouwers in insectenkweek in kaart brengen. Vul de vragenlijst in op www.insectinfo.be/enquête als je aanmerking wil komen voor een persoonlijke begeleiding in deze nieuwe sector. Let wel, we kunnen niet alle bedrijven die hebben deelgenomen helpen met de opstart. De overige bedrijven kunnen gebruik maken van de insectenbarometer als adviestool. Deze vragenlijst neemt niet meer dan twee minuten van jouw tijd in beslag.

Bezoekmomenten insectenkweekcellen

Elke maand organiseren we een bezoek aan ons praktijkcentrum insectenkweek. Insectenkwekers, automatisatiebedrijven, aanbieders van reststromen of ‘insectenliefhebbers’ zijn welkom. Dit is ook een ideale gelegenheid om vragen te stellen over (de automatisatie van) insectenkweek.

Noteer in je agenda!

Op donderdagavond 17 oktober organiseert het praktijkcentrum een infoavond voor landbouwers met interesse in de opstart van insectenkweek. Inschrijven kan via www.inagro.be/inschrijven.

Meer info: Jonas Claeys – jonas.claeys@inagro.be of tel. 051 27 32 35

Het VLAIO LA project ‘Introsect’ wordt voor 90 % gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en mede financieel ondersteund door Boerenbond, Destaco, Agropolis, Fertira, Mijten dierenvoeders, Lambers-Seghers, ABS, Schoeller Alibert, Aqua4C, Lessine, Squama, Wadudu en Nuscience.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken