Startpagina Actueel

Unieke belevingsdag zet landbouwsters in het zonnetje

De LandbouwSTER-dag van de Vrouwen van het Algemeen Boerensyndicaat (VABS) is niet de eerste speciale vrouwendag in het landbouwwereldje, wel de eerste van de VABS. “We willen alle landbouwsters een leuke dag bezorgen. Een dag waarop ze hun batterijen eens kunnen vol-laden”, legt voorzitter Lut Bellegeer uit.

Leestijd : 4 min

Lut Bellegeer (63) is intussen zowat tien jaar voorzitter van VABS. “Ik ben een voorzitter met twee voeten in de landbouwsector. Samen met mijn man run ik een gemengd bedrijf met rundvee en akkerbouw in Lo-Reninge. Nu we allebei zestigplussers zijn, bouwen we wel stilaan onze activiteiten wat af. Het melkvee is al vertrokken, we hebben enkel nog vleesvee. We hebben momenteel immers geen opvolging. We hebben vier dochters, die in andere sectoren actief zijn. We zien wel wat de toekomst brengt, ondertussen maken wij van ons beroep onze hobby. Zolang wij gezond blijven doen we voort, al is het voor het plezier van de kleinkinderen.”

“We willen de landbouwsters een belevingsdag aanbieden om hun batterijen op te laden en om hun veer- en vrouwkracht te versterken”, benadrukt Lut Bellegeer, voorzitter van VABS.
“We willen de landbouwsters een belevingsdag aanbieden om hun batterijen op te laden en om hun veer- en vrouwkracht te versterken”, benadrukt Lut Bellegeer, voorzitter van VABS. - Foto: AV

De tijd die hierdoor vrijkwam, wijdt Lut niet alleen aan de opvang van de kleinkinderen, maar dus ook aan een sterk engagement voor vrouwen in de landbouwsector en op het platteland: “Nu we bijvoorbeeld niet meer moeten melken, heb ik wat meer ruimte en vrijheid in mijn agenda”, lacht de voorzitter. “We zijn nog maar een jonge vrouwenorganisatie. VABS ontstond in 1975 in Staden en we zijn pas sinds 2010 een afzonderlijke vzw binnen de ABS-familie. Naast de activiteiten in de afdelingen, zetten we ons ook syndicaal in om de rechten van de vrouw – in de land- en tuinbouw – te verdedigen.”

Vrouw minder zichtbaar in landbouwsector

“Onze sector wordt vooral geassocieerd met mannen, met machines, met een technische wereld”, meent Bellegeer. “Maar wij, vrouwen, zijn toch met ongeveer evenveel, niet? We komen gewoonweg veel minder in beeld binnen de sector. Boerinnen hebben vaak, in afspraak met hun partner, een eigen takenpakket op het landbouwbedrijf. Zij houden zich dikwijls bezig met de administratie, de boekhouding, het personeel… en dat is minder zichtbaar, maar zéker even onmisbaar voor het bedrijf.”

Welk beeld de buitenwereld ook heeft, natuurlijk zijn er ook heel wat landbouwsters die hun laarzen en overall aantrekken. De dieren verzorgen of melken, met de tractor of machines rijden, vrouwen kunnen en doen dat ook allemaal. “De tijd is voorbij dat een bezoeker of vertegenwoordiger enkel naar de boer vraagt. De taken worden immers verdeeld wanneer je met twee voltijdse arbeidskrachten actief bent. Als er kinderen of bezoekers op het bedrijf komen, ontvangt de vrouw hen meestal. Dikwijls springt de echtgenote ook na haar job buitenshuis bij op het landbouwbedrijf.”

Landbouwsters komen volgens Lut Bellegeer steeds minder naar niet-vaktechnische bijeenkomsten. “We merken dit vooral bij de jongere generatie. Ze hebben al veel activiteiten en dikwijls een uitgebreide vriendenkring. Ze vinden ook snel informatie via andere kanalen. Maar als het een interessant thema is dan zullen ze wel meer kilometers afleggen om te gaan luisteren of kijken.”

Batterijen opladen

Die gedachte inspireerde het VABS-bestuur. “Ieder jaar organiseren we een samenkomst met de bestuursleden van alle afdelingen. We maken dan meestal een combinatie van lezingen over interessante thema’s in de voormiddag met een leuke activiteit tijdens de namiddag”, legt Lut Bellegeer uit. “Het is steeds een geslaagde dag. Daarom stelden we ons binnen het bestuur de vraag of we dit niet eens voor al onze leden zouden kunnen organiseren; en bij uitbreiding ook voor hun familie en vriendinnen. De landbouwsector reikt immers verder dan onze leden! We willen alle vrouwen actief in de landbouw, positief in het daglicht stellen.”

Met de LandbouwSTER-dag pakt VABS het ruimer aan. “Het is de eerste keer dat we deze vrouwendag organiseren. Een breder thema maakt zo’n dag aantrekkelijker, voor de deelnemers zowel als voor sponsoring. We zetten de landbouwster helemaal in the picture, we waarderen hen op deze manier voor wat ze dagdagelijks doen. We maken er een interessante en prettige contactdag van met collega’s uit de land- en tuinbouw, ook van buiten hun regio. De organisatie komt helemaal van onderuit, dus op initiatief van onze leden, en is niet commercieel geïnspireerd.”

Gevarieerd programma

VABS koos ook voor prominente vrouwelijke sprekers tijdens het plenaire gedeelte in de voormiddag. “Martine Brusselle, echtgenote van onze voorzitter Hendrik Van Damme, stond zelf vele jaren in de landbouwstiel. Als regiovoorzitter van organisatie Markant en vanuit haar engagement voor ngo Trias brengt ze nu een getuigenis over haar inleefreis naar El Salvador. Ze toont ons hoe de rurale vrouwen er hun gezin rechthouden, met de hulp van hier. Ook Hilde Vautmans, EU-parlementslid en schepen van Landbouw in Sint-Truiden, haar hart ligt bij de landbouwsector én bij vrouwen. VABS is dan wel politiek neutraal, toch konden we al meermaals op haar hulp rekenen, onder meer inzake het sociale statuut van de vrouw binnen de landbouwsector. Ze doet een interactieve toespraak, ze zal dus trachten te antwoorden op vragen van het publiek. Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het departement Landbouw en Visserij, was eveneens onmiddellijk bereid om voor het VABS te komen spreken over de sterkhouders van het platteland.”

Tijdens het namiddagprogramma is er voor elk wat wils. Deelnemers kunnen twee workshops kiezen uit een lijstje van zes thema’s. “Dankzij de brede keuze aan workshops neem je altijd wel iets mee naar huis. Je kan ook kiezen voor de confronterende film ‘Wat hebben we vandaag verdiend?’ waarin zes Oost-Vlaamse landbouwersgezinnen worden gevolgd. De film wordt ingeleid door Mieke Verniest, Schoonste Boerin van Vlaanderen.”

Lut Bellegeer maakt van de gelegenheid gebruik om ondervoorzitter VABS Isabelle Baeyens en An Van Driessche van de plaatselijke afdeling alvast een pluim te geven. “Het zijn allebei landbouwsters, maar ze staken al enorm veel werk in de organisatie van deze LandbouwSTER-dag.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken