Startpagina Economie

Vautmans: vijf jaar Ruslandboycot is lang genoeg geweest

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) wil dat de EU de relatie met Rusland normaliseert. Als dit niet gebeurt, moet de EU opnieuw steunmaatregelen in stelling brengen, aldus de Limburgse politica. Ze wijst erop dat de Ruslandboycot alweer 5 jaar duurt en alleen in het begin steun is vertrekt door de EU. De landbouw wordt niet serieus genomen. “Mocht er vijf jaar geleden een ban op auto’s uitgevaardigd zijn, dan was Angela Merkel te voet naar Moskou gegaan.”

Leestijd : 3 min

Het is deze week exact vijf jaar geleden dat de Russische ban op Europese groenten, fruit, vlees en melk(producten) werd ingevoerd. De ban volgde op sancties die de EU instelde tegen Rusland vanwege diens inmenging in Oekraïne en met name de annexatie van de Krim. De boycot had en heeft nog steeds erg grote gevolgen, aldus Vautmans niet in het minst voor de hardfruitsector. Daarbij wordt vaak met een beschuldigende vinger naar Europa gewezen, aldus Vautmans, die ook schepen van landbouw is in de fruitgemeente bij uitstek Sint-Truiden.

“Vijf jaar geleden dacht iedereen de Russische boycot een tijdelijke maatregel zou zijn die één, hoogstens twee jaar zou duren”, aldus Vautmans. “Europa heeft toen onmiddellijk gereageerd met tijdelijke, buitengewone steunmaatregelen met compensaties voor uit de markt gehaalde producten. Die steun was slechts een peulschil van de schade geleden door de producenten, en in die zin is de EU tekort geschoten aangezien het onze boeren nooit echt volwaardig heeft vergoed. Ondertussen duurt de Russische ban ook al vijf jaar, is de buitengewone steun afgelopen en dragen onze boeren nog steeds de zware gevolgen van een handelsoorlog waar zij niets mee te maken hebben.”

Momentum voor normalisering

Voor Vautmans is het cruciaal dat de EU de relatie met Rusland terug normaliseert, en dit niet alleen op economisch vlak. “De liberale fractie heeft vorige jaar een alomvattende Ruslandstrategie geschreven, waar economie, politiek, veiligheid en civil society sterk samenhangen. Die werd op onze vraag ook opgenomen in de algemene prioriteiten van het Europees Parlement voor de volgende legislatuur. De machtswissel in de Europese instellingen is echt een kans om de dialoog met Rusland opnieuw aan te gaan. Daags na hun verkiezing heb ik dat ook duidelijk gemaakt aan Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen en Charles Michel, de nieuwe voorzitter van de Europese Raad.”

Volgens Vautmans wordt de landbouw niet serieus genoeg genomen. “Mocht er vijf jaar geleden een ban op auto’s uitgevaardigd zijn, dan was Angela Merkel te voet naar Moskou gegaan en was de ban snel voorbij. Als Belg weet Charles Michel hoe zwaar de gevolgen van de Ruslandboycot zijn voor ons land en ik hoop dat deze nieuwe generatie Europese toppolitici de EU-Rusland relaties dan ook als prioriteit zullen behandelen en stappen vooruit kunnen zetten.”, vervolgt Vautmans.

Compensatie en structurele maatregelen

“De relaties met Rusland normaliseren zijn voor mij prioriteit nummer één, maar zolang hier geen beweging in komt, pleit ik voor echte compensaties en structurele maatregelen. De Europese Commissie heeft ondertussen ook maatregelen genomen, zoals de opening van nieuwe afzetmarkten, maar daar moet blijvend op ingezet worden. Nieuwe consumenten moeten onze producten leren kennen en er moeten contacten gelegd worden met supermarkten: dat vergt allemaal tijd. Bovendien zijn nieuwe markten als India of China veel verder dan Rusland, wat hoge transportkosten met zich meebrengt. Daarom is het zo belangrijk dat Europa haar steun voor promotie verhoogd heeft, zodat zowel in het buitenland als op onze eigen markt kan ingezet worden op het promoten van onze heerlijke producten.”, aldus Vautmans.

Een ander probleem dat vaak door telers wordt aangehaald, zijn de Europese subsidies voor de hardfruitsector in Oost-Europese landen. “We hebben geen officiële cijfers over de Europese steun naar deze landen. Daarom is het belangrijk om eerst een overzicht te hebben over de exacte verdeling en grootteorde van deze steun, want ook België krijgt natuurlijk subsidies in het kader van de GMO gelden en Plattelandsontwikkeling. Daarna kunnen we gerichte maatregelen nemen.”, besluit Hilde Vautmans.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken