Startpagina Veeteelt

Streng op dierenwelzijn tijdens jaarmarkt Wilrijk

Maandag 12 augustus ging de jaarmarkt in Wilrijk weer door. Het was de 118e editie, en weer kon men rasdieren bewonderen. De organisatie kijkt wel nauw toe dat de regels rond dierenwelzijn worden opgevolgd. Zo meldt Het Nieuwsblad.

Leestijd : 2 min

Naast de kermis en de wielerkoersen konden bezoekers op de veetentoonstelling op de jaarmarkt in Wilrijk acht rasdieren bewonderen. Hieronder worden landbouw- en warmbloedpaarden verstaan, maar ook Welsh pony's, shetlandpony's, dikbilrunderen, geiten, schapen en ezels. Een ideaal moment om stadsmensen de dieren te laten zien. “De dieren staan heel vaak op rommelmarkten en ze zijn gewend aan die drukte”, zegt dierenarts Veronique Van Vossel.

Waar dieren zijn, moet er ook oog zijn voor dierenwelzijn. En daar kijkt de organisatie streng op toe. Zo goed zelfs, dat dierenrechtenorganisatie Gaia het district uitriep tot tot derde meest diervriendelijke 'gemeente' van Vlaanderen, na Dilbeek en Merksem. Van Vossel controleert elk jaar de gezondheid van de dieren. Soms moet er ingegrepen worden, verklaart ze. “Twee jaar geleden heb ik een boer een paard terug laten wegzetten omdat het geblokstaart was. Dat laten we niet toe in Wilrijk. De boer haalde het paard achter mijn rug terug buiten, dus moest ik hem wegsturen. Nu komt hij niet meer naar de jaarmarkten waar ik de controle doe.” Dit jaar werd er ook voor gekozen de ponyritjes af te schaffen, vanwege te chaotisch voor de dieren. “Misschien komt dat volgend jaar terug, maar dan in een meer georganiseerde omgeving”, wist districtsschepen van Dierenwelzijn Linda Verlinden (N-VA) aan Het Nieuwsblad te vertellen.

Lees ook in Veeteelt

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken