Startpagina Economie

VS vraagt China en Japan landbouwproducten te kopen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Japanse premier Shinzo Abe gevraagd voor een 'groot bedrag' landbouwproducten uit de VS te kopen. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. Trump heeft ook China gevraagd weer Amerikaans graan, vlees en soja te kopen – nu hij heeft afgezien van forse importheffingen op Chinese producten.

Leestijd : 2 min

De VS en Japan onderhandelen momenteel over een handelsverdrag. De EU sloot eerder al een handelsverdrag met Japan, dat vooral voor de landbouw en voedingsindustrie in de EU goed uit lijkt te pakken. Vanuit de VS gezien moet het verdrag de VS weer op gelijke hoogte met de Europese concurrentie zetten. Heikele punten zijn de Japanse export van auto’s en auto-onderdelen en de Amerikaanse export van rundvlees.

Los van deze gesprekken vraagt Trump aan Japan maïs en soja te kopen. Japan zou zo de Amerikaanse boeren kunnen steunen, die veel last hebben van het handelsconflict tussen de VS en China. Japan is al een grote importeur, maar spreidt normaliter het risico door niet alleen van de VS maar ook andere landen te kopen. Japan overweegt volgens Kyodo Amerikaans voedsel te kopen, dat dan als voedselhulp naar Afrika gaat.

Trump heeft ondertussen afgezien van een importtarief van 10% op onder meer Chinese laptops en smartphones. Daarbij laat Trump wel duidelijk weten dat China eerder beloofde veel landbouwproducten te gaan kopen van de VS, maar dat voorlopig niet waarmaakt. De Amerikaanse landbouw gaat door een diep dal. Het is een bittere pil voor veel boeren, want de meeste landbouwers stemden bij de verkiezingen van 2016 voor Trump.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken