Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwigheden voor de veehouderij

In ons vorige nummer besteedden we al aandacht aan een reeks nieuwigheden die Kuhn voorstelde in kader van Agritechnica. Ook voor de veehouderij en landschapsverzorging viel er nieuws te rapen.

Leestijd : 4 min

Voor de veehouderij heeft Kuhn een nieuwigheid op de stroblazer. Vooraan de machine is een tank van ruim 60 l water voorzien. Met een spuitdop wordt water verneveld over het uitgeblazen stro zodat het stof na 30 seconde is gaan liggen. De tankinhoud is voldoende voor een 12-tal balen. Het Cleanstraw-systeem verbruikt 3 l water per 100 kg stro. Minder stof in de stal betekent meer comfort voor mens en dier.

CVT voor mengvijzel

Ook nieuw is de voermengwagen met CVT aangedreven mengvijzels. Zware voermengwagens vragen zware tractoren om aangedreven te worden tenzij men de vijzels aan een laag toerental kan laten draaien. Om goed te mengen in een beperkte tijd heeft men echter een hoger toerental nodig en dat is eveneens interessant om voldoende snel te lossen. Een versnellingsbak tussen tractor en de wagen kan dus een oplossing bieden. Indien deze versnellingsbak dan nog traploos is dan wordt het gebruikscomfort nogmaals verhoogd.

Kuhn plaats daarom een eenvoudige CVT op de dissel van de wagen (figuur 1). Deze CVT is niet meer dan een planetair tandwielstelsel waarbij het ringwiel een variabel toerental krijgt. Dit regelbaar toerental gebeurt door een hydraulische motor welke dan weer onder controle staat van het isobus-systeem. De mengvijzels kunnen zo eenvoudig en traploos draaien tussen 10 en 40 tpm. Het krachtenkoppel wordt in de transmissie gemeten en op die manier kan automatisch het toerental aangepast worden.

Nieuwigheden op de persen

Het voordeel van een grootpakkenpers is drievoudig: de stapelbaarheid, het continu perskanaal en de densiteit van het geperste materiaal. Hierdoor is er een wedloop ontstaan tussen diverse merken om naar een hogere dichtheid te gaan. Kuhn heeft in 2007 de PZ en Vicon fabriek van Geldrop overgenomen en daarna continu gewerkt aan verbeteringen van de persen.

Om de compactie van het materiaal te verhogen is de omwenteling van de krukas, en dus het aantal slagen met 20% verhoogd. Om de stampende beweging minder over te brengen naar de tractor is het vliegwiel verzwaard van 285 kg naar 485 kg. Op die manier kan de HD 12090 het stro persen aan 167 kg/m³.

Kuhn bracht enkele jaren geleden een bigbaler op de markt met een tweevoudige piston. De twee stempels liggen boven elkaar en drukken het materiaal met 30 ton samen maar op een verschillend moment. Om dezelfde compressie te verkrijgen met één enkele piston moet men volgens de Kuhn-specialisten een kracht ontwikkelen van 60 ton. Immers druk is kracht gedeeld door oppervlakte. De aanpassing aan deze pers ligt enkel op niveau van kracht- en koppelsensoren zodat deze voorbereid is om met isobus-systeem te kunnen werken.

De nieuwe rondebalenpers van Kuhn krijgt het i-dense systeem. Deze pers met variabele kamer krijgt zowel druksensoren als vochtsensoren ingebouwd. Beide kenmerken zullen met elkaar communiceren. Droog stro zal zeer sterk gecomprimeerd worden tot 140 kg/m³. De pers haalt hier volgens Kuhn een capaciteit van 30 ton per uur. De vochtsensor bepaalt de densiteit zonder tussenkomst van de bestuurder.

De benaming VB 7190 duidt op variabele baal (kamer met vier riemen) en maximaal 190 cm diameter, terwijl de 7 staat voor de serie. De balen zijn 120 cm breed waardoor bij transport de lading binnen de 255 cm blijft. De Kuhn-ingenieurs gaan er prat op dat hun pers op 4 seconden opent, baal uitwerpt en terug sluit. Dit is één seconde sneller dan de John Deere pers.

Men mag echter niet vergeten dat het grootste nadeel van een rondebalenpers zit in de tijd om een baal te omwikkelen. De tijdspanne tussen einde oprapen van baal 1 en start oprapen van baal 2 ligt nog steeds op ongeveer een halve minuut. Toch blijft de rondebalenpers met gigantische voorsprong de meest geliefde pers in de grote graangebieden. De reden hiervoor is het economisch rendement.

Landschapsverzorging

Dat de landbouwer steeds meer aan landschapsverzorging moet doen is ook Kuhn niet ontgaan. Reeds 15 jaar is het merk actief is de sector klepelmaaiers. Met de Agri-Longer bouwt Kuhn een kleinere klepelmaaier speciaal voor de landbouw. De nieuwe machine heeft een draagarm die is overgenomen uit de professionele reeks. Hij heeft een verticaal bereik van circa 5,5 m. In het horizontaal vlak kan deze gaan naar 4,7 m, het gewicht is ruim 800 kg. De klepelrotor wordt hydraulisch aangedreven met een vermogen van 40 pk. Hiermee kunnen zware hagen en wegenranden bewerkt worden.

Speciaal is de nieuwe koppeling van de individuele klepels. Traditioneel is de klepel met bout en moer aan de rotoras bevestigd. Kuhn brengt een snelkoppeling uit waardoor een asje met een excentriek in de houder geschoven wordt. De excentrische nok komt tijdens het werk in een positie waarbij deze niet kan loskomen. Wijzigen of vervangen van klepels is nu kinderspel.

Maarten Huybrechts

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken