Startpagina Actueel

Inagro geeft Tips & tricks voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming

Op de proefvelden van Inagro wordt heel wat onderzoek gedaan naar nieuwe teelten, technieken en innovaties. Daarnaast heeft het onderzoekscentrum ook een ruim aanbod van diensten. Met de demodag 'Inagro te velde!' wil Inagro voor de eerste keer haar innovaties en dienstverlening bundelen en demonstreren op 1 locatie op percelen van collega landbouwers.

Leestijd : 2 min

Tijdens deze gratis demodag kan je op vijf demonstratie-eilanden terecht voor tips & tricks voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming.

“Tijdens het jaar worden heel wat activiteiten en studiemomenten georganiseerd in de land- en tuinbouwsector. Deelnemen aan al die activiteiten vraagt veel tijd van de landbouwers. Met de unieke demodag ‘Inagro te velde!’ willen we een aantal demo’s bundelen. Op die manier kan de landbouwer op 1 dag én op 1 locatie meerdere demonstraties bijwonen rond diverse thema’s”, verduidelijkt Brecht Catteeuw, coördinator bodem, bemesting en water binnen Inagro.

5 demonstratie-eilanden en meer dan 20 demo’s

Op de velden achter Floralux in Dadizele kan je op dinsdag 10 september terecht op vijf demonstratie-eilanden waar in totaal zo’n 20 demo’s zullen worden gegeven. De thema’s bodem, bemesting en gewasbescherming staan centraal.

Sinds het nieuwe Mestactieplan (MAP6) in voege is, gelden er ook nieuwe regels rond vanggewassen. Maar er bestaan heel wat soorten groenbedekkers waardoor landbouwers het overzicht kunnen verliezen. “Voor Inagro te velde! zaaiden we een demoveld in met 16 verschillende mengelingen groenbedekkers naast elkaar. De ontwikkelingen van de mengelingen en het resultaat kan je zelf bekijken op dinsdag 10 september”, zegt Brecht Catteeuw.

Groenbedekkers zaaien is één ding, ze in de zachte winters vernietigen of ondergewerkt krijgen is nog iets anders. We demonstreren daarom verschillende types machines voor het vernietigen of inwerken van de groenbedekker. Aansluitend zullen niet-kerende grondbewerkingen gedemonstreerd en toegelicht worden.

Met de steeds strenger wordende mestwetgeving wordt het ook belangrijker om zo nauwkeurig mogelijk te gaan bemesten. Innovatieve methodes en technieken moeten de telers hierbij helpen. Brecht Catteeuw : “Aan de hand van dronevluchten en bodemscans kunnen adviezen geformuleerd worden om plaatsspecifiek te gaan bemesten en/of bekalken. We geven op dinsdag 10 september toelichting bij de mogelijkheden en voordelen van deze innovatieve technieken.”

De eilanden bezoeken kan doorlopend tussen 9.30 u en 17 u. De demo’s starten telkens om het halfuur.

Breng je identiteitskaart mee en registreer deze demodag als vorming voor de fytolicentie.

Eén eiland staat volledig in het teken van gewasbescherming. Combineer je dit eiland met minstens één ander eiland dan komt deze activiteit in aanmerking als opleiding voor de fytolicentie! Vergeet dus zeker je identiteitskaart niet.

Meer informatie?

De demodag gaat door op dinsdag 10 september van 9.30 u tot 17 u op de percelen achter Floralux in Dadizele (Meensesteenweg 225, Dadizele). Parkeren kan op de parking van Floralux.

> Interesse? Schrijf je in via www.inagro.be/inschrijven

> Bekijk het volledige programma op www.inagro.be/tevelde

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken