Startpagina Economie

Harde Brexit kost Britse landbouw 1 miljard

Bij een harde Brexit verdient de Britse landbouw circa 850 miljoen pond (928 miljoen euro) minder dan anders. Dat zegt althans een belangrijk adviesbureau, Andersons Farm Business Consultants. Ze verwachten dat de winstgevendheid van Britse landbouwers met 18% daalt als het Verenigd Koninkrijk en de EU uit elkaar gaan zonder handelsdeal. De grootste slachtoffers? De Noord-Ieren.

Leestijd : 2 min

Niet alle landsdelen worden even zwaar getroffen. Noord-Ierland heeft nog het meest te lijden onder een harde Brexit. Haar landbouw en dan vooral melkveehouderij is sterk verweven met die van Ierland, dat gewoon lid blijft van de EU. Verreweg de meeste Noord-Ierse melkveehouders sturen hun melk naar Ierse verwerkers zoals Kerry en Glanbia. Het effect voor Engeland is een stuk kleiner en ook Wales en Schotland worden in verhouding veel minder dan hun Noord-Ierse landgenoten geraakt.

In alle gevallen is de schade het grootst in de schapenvleesproductie - een typisch Brits fenomeen. Terwijl ook minnen worden opgetekend voor de zuivel, rundvleesproductie en granen. De tuinbouw, pluimvee- en varkenssector winnen bij een harde Brexit juist terrein omdat concurrentie van het Europese continent wegvalt. Maar die vlag gaat alleen op wanneer de Britten voldoende arbeid beschikbaar hebben. Nu wordt in de land- en tuinbouw veel (hand)werk gedaan door bijvoorbeeld Polen, Bulgaren en Roemenen.

De melkveehouderij en vleesveehouderij verliest dus terrein, maar ziet wel de voederkosten dalen. De import van veevoedergrondstoffen zal goedkoper zijn als het Verenigd Koninkrijk lagere importtarieven gaat voeren voor bijvoorbeeld soja en maïs dan de EU nu doet. Het lijkt een veilige verwachting: het Verenigd Koninkrijk is een grote netto-importeur van voedsel en wil leveringen veilig stellen. Zuid-Amerika en de VS kunnen deze producten goedkoper gaan leveren. Mogelijk worden ook kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen goedkoper. De kosten van dierengeneesmiddelen nemen dan weer toe omdat ze veelal uit de EU komen, en veel grenscontrole vergen.

Een harde Brexit doet veel meer pijn dan een zachte. Volgens de onderzoekers zou het verlies bij een ordentelijk vertrek inclusief handelsafspraken beperkt blijven tot 3% van de winst, dus 218 miljoen euro.

Andersons Farm Business Consultants deed de berekeningen in opdracht van de BBC, de Britse nationale omroep. De onderzoekers berekenden het effect van een Brexit in een periode van 9 tot 12 maanden na het Britse vertrek, dat eind oktober op de planning staat. Ze zijn uitgegaan van cijfers van 2016, 2017 en 2018, om te corrigeren voor jaarlijkse verschillen in weer en wisselkoersen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken