Startpagina Paarden

Belgisch Kampioenschap Jonge Paarden in Gesves

Elk jaar telt deze slotsom van de Klassieke Cyclus meer deelnemers, want iedereen weet wat ‘starten in Gesves’ betekent. Deze eervolle vermelding op het curriculum vitae van een jong paard is ruimschoots de omweg waard. Het was dit jaar niet anders!

Leestijd : 3 min

Onze Belgische ‘Grande Semaine de l’Elevage’, groepeert de kampioenschappen jonge spring- en dressuurpaarden, fokkerij, vrij springen voor 2 en -3 jarigen en de zeer gegeerde Medaille van de Koning voor 3-jarigen.

De dikste boterham bleef weliswaar het BK jonge springpaarden, met zo’n 800 deelnemende paarden aan de start op maandag 12 augustus.

De 4- jarigen

De allereerste finalisten in Gesves dit jaar waren de 4- jarigen, met 47 geselecteerd voor de finale na twee foutloze kwalificatierondes.

Na het eerste parcours van de finale waren ze nog met 13 die balkloos bleven. Een barrage zorgde tenslotte voor 10 foutloze talenten, die voortaan door het leven gaan als Elite: Denzelnoor Z, gereden door Peter Schollaert, Perfect Edition de Muze/Brent Van Damme, Jolie de Papignies/Michael Wattiez, Fletcher ter Wilgen Z/Virginie Thonon, Parise Van den Dael/Frederik Dekens, Palmiro de Muze/Robinson Maupiler, Pastelle van ’t Zijp/Brent de Smit, Hopes are High/Thoams Thormetchek, Soirée de L’Esprit Z/Jelle Sappin, Pippa van de Zandhoeve/Steven Van Meersche.

De afstamming van de paarden kan u terugvinden via www.equibel.be. U klikt er op de startlijsten voor het BK in Gesves.

Met vijf Elites staat BWP als een huis en als hoofdleverancier, gevolgd door Zangersheide met drie en Studbook SBS met elk een Elite 4- jarige.

De 5- jarigen

Van een jaar ouder deeg dezelfde koek bij de vijfjarigen met eveneens 47 starters voor de finale van hun BK op zondag. Hier gingen 23 combinaties door naar de finale. De zege was voor BWP dankzij Okky Blue Z (VDL Zirocco Blue/Emilion, winnaar van de barrage met Pieter Kennis. Janieta P (KWPN – Kannan/Diarado)met Nadège Janssen en Dylano van de Heide Z (Denzel van het Meulenhof/Feinschnitt I van de Richter) gereden door Steven Verwaeren, kaapten de tweede en de derde plaats op het podium weg.

De delegatie nakomelingen van Baloubet du Rouet, met de steun van zijn zonen Balou du Rouet en Bisquet Balou van de Mispelaere, was de grootste met 7 vertegenwoordigers.

Diamant de Semilly en Kannan hadden elk drie nakomelingen in deze finale. Alweer een bewijs dat bewezen verervers het vertrouwen van de fokkers blijven genieten. Van de jongere generatie vaderdieren waren I Am Moerhoeve’s Star, Marius Claudius en Dieu Merci van T&L. aanwezig met elk twee nakomelingen.

De 6- jarigen

De merrie Conmitage (OS – Conthargos/Armitage), onder het zadel van Manuel Thiry, zegevierde in een barrage met 18 combinaties bij de 6- jarigen. De BWP-merrie Noortje van het Houterhof (Emerald van ’t Ruytershof x Orlando) met Stijn Timmerman werd tweede, voor Nikita van ’t Hof ter Doorn (Tonixe x Deauville van T&L), voorgesteld door Jorik Vervoort.

Hier viel meer diversiteit in vaderdieren te bespeuren, toch was Baloubet du Rouet alweer present met twee nakomelingen.

De 7- jarigen

Slechts 6 barrage deelnemers op 40 starters bij de 7- jarigen, die hun zinnen mochten botvieren op een zeer technisch parcours.

Een kolfje naar de hand van Grégory Wathelet die de titel wegkaapte voor Argentina de la Marchette (Acajou de la Marchette/Del Piero PB. Stef Bossaerts reed Mr Jones (BWP – I’m Special de Muze x Vertigo de St. Benoît) naar de 3e plaats van dit BK 7- jarigen.

Kleine finale

In de marge van de Belgische Kampioenschappen in Gesves wordt er per leeftijd een ‘troosting’, gesprongen door de beste combinaties, die net niet in aanmerking kwamen voor de finales. Wij vervangen deze weinig flatterende benaming door ‘kleine finale’, waarbij de ruiter Benny Naessens dit jaar voor de nodige sensatie zorgde. Naessens won niet alleen de kleine finale bij de 7- jarigen met de getalenteerde merrie Valentina de Sarlar Z (Verdi TN/Obourg), hij rijfde ook nog de eerste en de tweede plaats weg in de kleine finale 6-jarigen met respectievelijk Corlabella EDM (Corland x Parco) en O Star van Dassegem (BWP – Quick Star x Clinton).

In een volgend artikel analyseren we het Belgisch Kampioenschap Fokkerij in Gesves, als verlengde van de fokkerijwedstrijden in Libramont en met het oog op de Waalse Kampioenschappen in Ghlin half-september. Kwaliteit en continuïteit worden hiervan de trefwoorden. Omdat er zonder de moed en de keuzes van de fokkers gewoonweg geen succesvolle sportpaardenfokkerij zou zijn!

Patricia Parrein-Borgenon

Foto’s: © Studio Temps de Poses

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken