Startpagina Maïs

Hoog tijd om je maïsoogst voor te bereiden

Op donderdag 5 september werden opnieuw stalen genomen op de verschillende locaties van het LCV-netwerk voor de opvolging van de afrijping van de silomaïs. Het is nu stilaan aftellen naar de oogst.

Leestijd : 2 min

De regen van de voorbije week was zeer welkom. Samen met temperaturen die wat aan de lage kant waren voor de tijd van het jaar heeft dit op de meeste locaties tot een stijging van 2 tot 4 % droge stof op weekbasis gezorgd. De afrijping blijft zich dus duidelijk verder zetten, ook bij deze weersomstandigheden. Op enkele locaties, zoals Hoogstraten, Lendelede, Westerlo en Zichem, noteert men zelfs een stijging van 4% op één week.

LCV

De vroegste twee rassen in ons netwerk (Benedictio KWS en SY Karthoun) zijn uiteraard op de meeste plaatsen de verst afgerijpte rassen. Op de meeste plaatsen halen zij momenteel 30% DS of meer. De twee latere rassen (P8333 en LG31276) komen stilaan ook in de buurt van de 30% DS.

Afhankelijk van het rastype en de zaaidatum komen de eerste percelen momenteel in een hakselrijp stadium van boven de 33% DS. Men moet ook altijd in het achterhoofd houden dat de gepubliceerde cijfers de stand van zaken weergeven van een week vroeger (5 september). We zien nog maar weinig geoogste maïspercelen, uitgezonderd hier en daar al wat op de lichtere gronden. Toch zal men best niet te lang meer wachten om de oogst te plannen want uit de meeste kolven kan men nu al geen sap meer duwen en hoewel de meeste percelen nog redelijk mooi groen ogen zie je ook aan de rest van de plant de eerste tekenen dat de plant rijp is. De tijd dat de maïsplant bijna helemaal droog moest zijn voor de maïs geoogst werd, ligt al lang achter ons.

Met het oog op de bewaring is het altijd beter om iets te vroeg dan te laat te oogsten. Als de plant te ver afgerijpt is, zitten er niet veel snel metaboliseerbare suikers meer in het materiaal om de melkzuurbacteriën hun werk te laten doen bij het inkuilen. Als er niet voldoende (en niet voldoende snel) melkzuur geproduceerd wordt, zal de kuil slecht bewaren. Te vroeg oogsten geeft dan weer sapverliezen. Het toont het belang aan van een correcte inschatting van de rijpheid van de maïs. Het is mede daarom dat LCV dit netwerk elk jaar op poten zet, om zo te proberen om met uitgebreid cijfermateriaal een goed beeld te scheppen van de algemene stand van zaken.

Jurgen Depoorter (CIPF),

Gert Van de Ven,

An Schellekens (Hooibeekhoeve)

Lees ook in Maïs

Maïs en klimbonen: een goed huwelijk?

Maïs Maïs en veldbonen samen in een teelt lijkt voor meer en meer boeren een goede keuze. Het zorgt voor meer eiwit in de kuil en er is minder kunstmest nodig. Toch zijn er nog heel wat uitdagingen om de samenwerking tussen de 2 teelten te doen slagen.
Meer artikelen bekijken