Startpagina Akkerbouw

Parijs en vier andere Franse steden verbieden gebruik van pesticiden

Parijs, Rijsel, Nantes, Grenoble en Clermont-Ferrand hebben donderdag een verbod op het gebruik van pesticiden op hun grondgebied aangekondigd, in de hoop "de wet te doen veranderen". De aankondiging komt midden in een polemiek over de minimale afstanden die tussen woningen en de sproeizones moeten gelden.

Leestijd : 1 min

"Het gaat er voor ons om een gezamenlijke stap te zetten om de wet te doen wijzigen en bij te dragen tot de vrijwaring van het onschatbare patrimonium van biodiversiteit op onze grondgebieden en van de gezondheid van onze burgers", schrijven de vijf grote steden in een gezamenlijk communiqué. Daarmee wordt de beweging groter die tientallen kleinere rurale gemeenten in Frankrijk onlangs lanceerden om het gebruik van pesticiden in de nabijheid van woningen te verbieden. Ze verwijten de regering niets te doen op dit vlak.

De actie van de grote steden is eerder symbolisch. De wet verbiedt instanties immers al sinds 2017 chemische producten te gebruiken voor het onderhoud van groene zones en wegen. Het verbod geldt sinds januari ook voor particulieren en amateurtuinders, die enkel gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong mogen gebruiken. Resten dus voornamelijk de groene zones van mede-eigendommen en bedrijven, onder meer van de spoorwegmaatschappij SNCF, een grote gebruiker van glyfosaat om onkruid op de sporen en in de bermen te verdelgen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Correct rekenen met dierlijke mest

Maïs Op heel wat percelen in Vlaanderen wordt een groot deel van de bemesting ingevuld met dierlijke mest. Gebruik van dierlijke mest vraagt een beredeneerde aanpak. Hoe kies ik de juiste mestsoort? Hoeveel dien ik wanneer toe? Op welke manier? De variabele samenstelling van dierlijke mest en inschatten hoeveel of wanneer de aanwezige nutriënten vrijkomen, zijn belangrijke aandachtspunten.
Meer artikelen bekijken