Startpagina Akkerbouw

Signalisatieborden waarschuwen voor modder op de weg tijdens oogstseizoen

"Modder op de weg", een sensibiliseringscampagne van de provincie West-Vlaanderen, gaat maandag 16 september opnieuw van start. De campagne werd enkele jaren geleden opgestart na een reeks zware verkeersongevallen door vervuilde wegen tijdens de oogstperiode. "Modder op de weg" is ondertussen aan zijn 19de editie toe.

Leestijd : 1 min

Met de campagne wil de provincie enerzijds de vervuilers wijzen op het voorkomen van modder op de weg en anderzijds weggebruikers waarschuwen door aangepaste signalisatie. Zo kunnen de weggebruikers hun rijgedrag aanpassen. Er worden ook duidelijke afspraken gemaakt tussen landbouwers, de gemeente en de politie. Veel gemeenten zorgen voor signalisatieborden en een meldpunt voor informatie. De campagne wil ook de veiligheid van de landbouwers tijdens het reinigen van landbouwwegen te verhogen.

Ongeveer de helft van alle West-Vlaamse steden en gemeenten neemt deel aan de campagne. Cijfers van de Verkeersveiligheidsbarometer van het verkeersinstituut Vias tonen aan dat de campagne nodig is. Van januari tot en met augustus waren er in West-Vlaanderen 2.454 letselongevallen. In 2018 waren er dat nog 2.968. "Als men weet dat deze ongevallen het vaakst voorkomen op gemeente- en gewestwegen, is een campagne zoals 'Modder op de weg' uiteraard nog meer op haar plaats", zegt gouverneur Carl Decaluwé.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken