Startpagina Actueel

Stralende editie met veel #Boerentrots

Boerenbond en Landelijke Gilden mogen terugblikken op een succesvolle editie van de Dag van de Landbouw. Tientallen land- en tuinbouwbedrijven en twee voedingsverwerkende bedrijven, Milcobel en Inex, zetten hun deuren wagenwijd open en gunden het talrijk opgekomen publiek een blik achter de schermen.

Leestijd : 3 min

Vorige zondag was het op de koppen lopen bij de 42 heel verscheidene land- en tuinbouwbedrijven en ook sierteeltbedrijven, die overal in Vlaanderen deelnamen aan de Dag van de Landbouw.

Volgens de organisatie maakten zo’n 100.000 bezoekers kennis met het reilen en zeilen op deze praktijkbedrijven. Aangezien de grote onwetendheid van Jan met de pet over de manier waarop onze dagelijkse voeding wordt geproduceerd, blijft dit dus een belangrijk imago-event.

Vele handen helpen

De deelnemende bedrijven doen dan ook heel wat extra inspanning om de bezoekers - dikwijls gezinnen met jonge kinderen - te informeren aan de hand van rondleidingen, infopanelen en (speelse) randactiviteiten. Meestal konden konden de bezoekers ook genieten van de producten rechtstreeks van bij de producent. Dankzij het stralende weer waren de ijskraampjes natuurlijk druk bezocht.

Sonja De Becker, voorzitter van beide organisaties, bedankte tijdens haar openingstoespraak in Heers dan ook niet alleen de deelnemende bedrijfsleiders, maar ook alle helpende handen die met zo’n evenement gepaard gaan.

#Boerentrots

Voorzitter De Becker was op deze stralende dag ook #Boerentrots. Boerenbond pakt immers al het hele jaar uit met activiteiten omtrent de campagne #Boerentrots. Deze Dag van de Landbouw paste hier natuurlijk perfect in. Bezoekers konden op alle bedrijven het #Boerentrotsmanifest ondertekenen waarmee ze aantoonden hoe fier ze zijn op onze landbouwers en op de topproducten die hier worden geproduceerd.

Ook minister van Landbouw Koen Van den Heuvel ondertekende dit manifest. Van den Heuvel maakte deze dag voor het eerst mee als minister. Hij refereerde tijdens zijn toespraak aan de veelzijdigheid van de vele landbouwbedrijven die hij sinds zijn aanstelling begin dit jaar al bezocht. “Zonder de veelzijdigheid van onze land- en tuinbouwers zou er van enige voedselonafhankelijkheid geen sprake zijn, en zou onze impact op de herkomst, kwaliteit en productieomstandigheden van onze voeding compleet verloren gaan en louter bepaald worden door het internationaal economisch speelveld. De deelnemende bedrijven zijn dan ook ware ambassadeurs van de campagne #Boerentrots.” De minister benadrukte de grote onwetendheid van ‘de burger’ over de landbouwsector. “Keer op keer stel ik in debatten en discussies vast dat de onwetendheid groot is. De landbouw wordt uit onwetendheid te vaak afgeschilderd als een bedreiging, eerder dan als deel van de oplossing. Zoals zo vaak geldt ook hier: ‘onbekend is onbemind’. Enkel de ‘herverbinding’ kan duidelijk maken hoe belangrijk het voor een land is een eigen, eigentijdse en bloeiende land- en tuinbouwsector te hebben.” Hij juicht #Boerentrots dan ook van harte toe.

Link met voeding

In samenwerking met Fevia Vlaanderen namen voor het eerst ook voedingsverwerkende bedrijven deel aan de dag van de Landbouw.

Milcobel blikt alvast tevreden terug. De vier melkveebedrijven die in samen werking met deze zuivelcoöperatie de deuren open stelden, ontvingen elk rond de 4.000 bezoekers. En ook de kaasfabriek in Moorslede verwelkomde zo’n 3.000 bezoekers. Bijna 10.000 bezoekers ontdekten bij Inex in Bavegem hoe Belgische weidemelk wordt verwerkt tot lekkere zuivelproducten.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken