Startpagina Actueel

Phytofar verwerpt kritiek Test Aankoop

Phytofar verwerpt de oproep van Test Aankoop om pesticiden uit te faseren. Een landbouw zonder gewasbeschermingsmiddelen is volgens de organisatie niet mogelijk. “Zonder gewasbeschermingsmiddelen, gaan we terug in de tijd, met ziekten en plagen en handenarbeid en onbetaalbaar voedsel”, aldus Sigrid Maebe van de organisatie.

Leestijd : 2 min

In de lente van 2019 liet Phytofar de urine van 84 kinderen tussen 2 en 15 jaar oud analyseren. Ze woonden verspreid over het hele land. Bij alle kinderen zijn sporen teruggevonden van recente blootstelling aan een of meerdere insecticiden. Bij sommige stoffen, vooral dan de verstoorders van de hormoonhuishouding en van het voortplantingssysteem, is volgens de organisatie geen enkele dosis risicovrij.

Phytofar stelt dat producten die op de markt zijn bij correct gebruik veilig zijn. “Voor alle producten op Belgische markt wordt blootstelling afgetoetst door FOD Volksgezondheid met extra aandacht voor kwetsbare groepen”, aldus communicatiespecialist Sigrid Maebe van Phytofar, “Phytofar spoort aan, of je nu landbouwer, tuinaannemer of particulier bent, tot correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.”

Voor elk product op de Belgische markt worden er volgens Phytofar reeds, en sinds vele jaren, risico-beperkende maatregelen opgelegd en worden tal van belangrijke milieu- en gezondheids-parameters afgetoetst. Daarbij valt de denken aan het sparen van natuurlijke vijanden, het bevorderen van de afbreekbaarheid, uitspoeling, bescherming van water(organismen), residuen in consumptiegoederen en veevoer, enzovoort.

“Een gewasbeschermingsmiddel mag alleen worden gebruikt wanneer door onafhankelijke beoordelingsinstanties is vastgesteld dat het middel veilig kan worden gebruikt. Bij geen enkele andere chemische stof is de toetsingsprocedure zo streng als bij een gewasbeschermingsmiddel. Veilige en verantwoorde gewasbeschermingsmiddelen zijn voor de bij Phytofar aangesloten bedrijven het uitgangspunt.”

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken