Startpagina Actueel

Oldtimerhappening richt de spotlights op pareltjes van topmerken Porsche en Allgaier

De Werktuigendagen staan voor een groot deel in het teken van de nieuwste machines en techniek. We kunnen het heden maar waarderen als we het verleden begrijpen, en dus wordt voor de negende keer, als onderdeel van de Werktuigendagen, een grootse oldtimerhappening georganiseerd. Daarbij gaat speciale aandacht naar Porsche en Allgaier.

Leestijd : 2 min

Tijdens de Werktuigendagen worden enkele honderden oldtimertractoren en stationaire motoren van vóór 1980 tentoongesteld. De ideale plek om te zien met welk materiaal boeren vroeger het werk opknapten. Er worden awards uitgereikt die recht doen aan de diversiteit van het tentoongestelde.

De Bota-award (Belgium Oldtimer Tractoren Award) heeft dit jaar als thema Porsche en Allgaier. Tevens wordt tijdens de beursdagen het Belgisch Oldtimer Ploegkampioenschap BOP 2019 georganiseerd. Vorig jaar kregen de eencilindertractoren extra aandacht en werd de prijs gewonnen door een Kramer K18 uit 1941.

De Werktuigendagen staan bekend om de demo’s en de oldtimers vormen hierop geen uitzondering. Zo is er een demo oldtimerhooibouwapparatuur voorzien. Het gaat dan onder meer om maaibalken, cirkelmaaiers, hooimachines en eventueel persen. Daarnaast wordt een demo met oldtimermaïshakselaars (gedragen, getrokken of zelfrijdend) en hakselwagens georganiseerd. De tentoonstelling en wedstrijden staan open voor alle liefhebbers, en worden traditioneel ook door veel mensen van buiten de landsgrenzen bezocht.

Thema 2019: Porsche en Allgaier tractoren

De Bota-Award focust zich op de 34ste editie van de Werktuigendagen op Porsche en Allgaier tractoren. Porsche produceerde 3 prototype-tractoren in 1934, alle drie uitgerust met een benzinemotor. Het Porsche-Dieselmotorontwerp met zijn unieke luchtkoeling, was vroeger nog niet klaar om geproduceerd te worden voor de markt.

Na vele testen van dit ontwerp kwam er een luchtgekoelde dieselmotor uit met vermogens van 12 tot 50 pk. In de vroege jaren ’50 had Porsche 4 basisontwerpen: een 1-, 2-, 3- en 4-cilinderversie. Deze hadden allen apart vervangbare cilinders en cilinderkoppen.

Na de Tweede Wereldoorlog mochten in Duitsland enkel de bedrijven die voor de oorlog tractoren bouwden, dit voortzetten. Het was een maatregel van de geallieerden. Maar Porsche had een uniek, modern ontwerp waarover het licentie-afspraken maakte met het Duitse bedrijf Allgaier GmbH en het Oostenrijkse bedrijf Hofherr Schrantz. Deze twee bedrijven gebruikten de ontwerpen van Porsche en noemden deze Allgaier-Systeem Porsche en Hofherr Schrantz-Systeem Porsche.

Aan het eind van 1963 werden er afspraken gemaakt met Renault, dat de service van de Porsche-Diesel wereldwijd voor zijn rekening zou nemen. Zo kwam Duitse techniek in Franse handen. Zoals dat gaat in de bedrijfswereld: in 2008 zou Renault op haar beurt weer overgenomen worden door het Duitse Claas. Uiteindelijk werden in het diepe zuiden van Duitsland 120.000 Porsche-tractoren gebouwd.

De organisatie streeft ernaar om alle soorten tractoren zoveel mogelijk in de schijnwerpers te plaatsen, indien mogelijk met werktuig. Ook andere 1-cilindertractoren, zowel motoculteurs als statische motoren, hebben hun plaats tijdens de ‘BOTA’ zeker en vast verdiend.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken