Startpagina Groenten

Luc Vanoirbeek nieuwe voorzitter groenten en fruit Copa-Cogeca

De Europese werkgroep voor de groenten en fruit-sector van Copa-Cogeca heeft Luc Vanoirbeek verkozen tot voorzitter. Vanoirbeek is algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties en was voorheen onder meer woordvoerder van Boerenbond.

Leestijd : 2 min

Sergio Tondini van de Alleanza delle Cooperative Italiane Agroalimentare is verkozen tot vice-voorzitter. Vanoirbeek en Tondini zullen enkele belangrijke thema’s oppakken.

Vanoirbeek samen met Tondini.
Vanoirbeek samen met Tondini. - Foto: Copa-Cogeca

Uitdagingen

De concurrentie noodzaakt de sector om constant achter innovaties en investeringen aan te gaan, aldus Copa-Cogeca. Zo moet de sector economisch, sociaal en klimatologisch duurzaam blijven. Daarnaast speelt onbalans in de voedselketen en een toenemende competitie op de interne Europese markt de sector parten. Als gevolg van deze uitdagingen heeft de nieuwe leiding van de werkgroep al een aantal prioriteiten genoemd die in de komende periode de aandacht verdienen.

- Het onder de aandacht brengen van AGF-organisaties die op een moderne en effectieve manier het marketmanagement kunnen verbeteren en zo de functionaliteit van de agri-foodketen doen optimaliseren en tegelijkertijd ook de oneerlijke handelspraktijken kan bestrijden.

- Wederkerigheid van de handelsrelaties in de EU moeten onder de aandacht worden gebracht en handelsbarrières moeten worden geëlimineerd tussen de EU en derde landen.

- Aanpassingen en verzachtende maatregelen om het klimaat te bestrijden moeten onder de aandacht worden gebracht. Steeds meer telers worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden en haar gevolgen. In het bijzonder moet er aandacht komen aan ziektes binnen de AGF en het watertekort.

- Ervoor zorgen dat de AGF-sector een strategisch belang inneemt in de agricultuur en dat de voedselveiligheid en openbare gezondheid bekend wordt bij de ruim 500 miljoen Europeanen.

De Europese AGF-sector bestaat uit ruim 1,4 miljoen teeltbedrijven die samen zorgen voor een omzet van 50 miljard euro. Dat is goed voor 21% van de totale landbouwsector en 30% van de werkgelegenheid in de sector. Het is door dit belang dat de nieuwe top van de werkgroep zich wil focussen op de slagkracht van de sector en de duurzaamheid en de weerstand wil vergroten. AGF moet volgens de werkgroep verder in de markt gezet worden als onderdeel van een gebalanceerd dieet van de Europese burgers.

Lees ook in Groenten

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken