Startpagina Actueel

ABS over regeerakkoord: ‘Donkere wolken’

Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, vindt het positief dat in het luik landbouw van het Vlaams regeerakkoord de klemtoon wordt gelegd op innovatie en diversiteit. Toch hangen volgens het ABS een aantal donkere wolken boven de sector.

Leestijd : 2 min

Ook de uitdagingen (onder meer het terugdringen van de klimaat- en milieuimpact door de sector) aangaan in een niet-polariseren debat op basis van objectieve parameters, uitgaande van de realiteit in Vlaanderen, is een positief signaal, vindt ABS. “Hopelijk krijgen we hierbij als sector de kans om zelf ook op het juiste ogenblik bij de georganiseerde beleidsdiscussies aan het woord te komen en holt de nieuwe regering niet blind milieu-, klimaat- of natuurgoeroes achterna.”

Vier parken onaanvaardbaar

Volgens het ABS moet de nieuwe regering de rol van de land- en tuinbouw als voedselproducent erkennen. “Wij zijn de beheerder van de open ruimte en een volwaardige economische pion in de Vlaamse agrovoedingscluster.” Volgens Hendrik Vandamme zijn andere hoofdstukken in het regeerakkoord eerder groen geïnspireerd. “Wanneer men die weg opgaat, dan er ook bij ons - zoals in Nederland - fel worden gereageerd. We verdienen waardering voor het werk als primaire voedselproducent.”

Voor het ABS zijn de vier Vlaamse parken onaanvaardbaar. “Zulke ruimtelijke ingrepen zonder overleg met de landbouwsector is gewoon onaardvaardbaar. Die 10.000 ha extra bos, 20.000 ha extra natuur... gaat veel verder dan het hagenplan van de Waalse regering. De ruimte in Vlaanderen is al zo beperkt. Zulke groene ontwikkelingen kunnen niet primeren boven de eigen landbouw en voedselproductie. Het hervormen van het systeem van nutriënten-emissierechten... is dat de bom onder de Vlaamse veestapel?” Nog dit: “Op het vlak van dierenwelzijn wil minister Weyts weer het voortouw nemen, terwijl de Vlaamse regering in haar regeerakkoord meermaals aangeeft niet te gaan voor gouden medailles in Europa, in verschillende beleidsdomeinen.”

Donkere wolken

Volgens het ABS hangen er met dit regeerakkoord toch wel donkere wolken boven de Vlaamse land- en tuinbouw. “Het is nu uitkijken naar de vertaling ervan in de beleidsnota’s van de verschillende vakministers. We kijken uit naar de contacten met goed menende gesprekspartners die met de voetjes op de grond werken aan een beleid dat respect voor ons werk uitstraalt.”

LV

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken