Belgische voedingssector voor 3 miljoen euro getroffen door Amerikaanse sancties

De Amerikaanse sancties treffen vooral de zuivel.
De Amerikaanse sancties treffen vooral de zuivel. - Foto: LBL

Washington mag voor 7,5 miljard dollar importheffingen opleggen aan de EU, wegens vermoedelijke Europese overheidssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. Als gevolg gaan de VS vanaf 18 oktober importheffingen opleggen van 10% op vliegtuigen, en van 25% op een hele resem andere producten. Het gaat vooral om voedingsproducten, gaande van Franse wijn en kaas tot Schotse whisky en varkensvlees. De sancties hebben ook gevolgen voor de export van een bepaalde soort verse kaas uit België, die voor naar schatting 3 miljoen euro wordt getroffen.

"Slecht nieuws voor die bedrijven, maar de directe impact voor de sector valt mee", klinkt het bij Fevia. Wel is er nog een indirecte impact te verwachten voor de Belgische voedingsindustrie. De marktdynamiek dreigt immers te worden verstoord door de heffingen, net zoals het geval is door het embargo dat eerder door Rusland is opgelegd. Die indirecte impact is evenwel moeilijk te becijferen. Fevia roept de instanties op een handelsoorlog met de VS te vermijden.

Export is van levensbelang voor de Belgische voedingsbedrijven, en de VS in het bijzonder zijn een snel groeiende markt. Ze zijn de belangrijkste overzeese exportmarkt voor de Belgische voedingsindustrie, goed voor 15,7% van de export buiten de EU. In de lijst van producten die getroffen worden door de Amerikaanse importheffingen is ook sprake van varkensvlees.

Maar volgens Febev, de federatie van het Belgisch vlees, is er al sinds 2001 geen Belgische export meer naar de VS van varkensvlees. De groente- en fruitsector is evenmin getroffen door de sancties. Onder meer kersen staan op de lijst met betrokken producten, maar vanuit België is geen export van kersen richting de VS, zegt Veerle Van der Sypt van FVPhouse, de koepel van beroepsfederaties van de Belgische aardappel-, groente- en fruitgroothandel en verwerkende industrie. Diepgevroren groenten en aardappelproducten - waar ons land wel erg sterk in staat - worden niet vermeld op de lijst met geviseerde producten.

Belga

Meest recent

Meest recent